Ballistinen ohjus lähestyy Havaijia, hakeutukaa välittömästi suojaan. Tämä ei ole harjoitus – virheellinen hätäviesti säikäytti tuhannet ihmiset pahanpäiväisesti

Kyse oli inhimillisestä virheestä, vakuuttivat Yhdysvaltain pelastusviranomaiset.

Defense Missile Agency
Ballistinen ohjus lähestyy Havaijia, hakeutukaa välittömästi suojaan. Tämä ei ole harjoitus – virheellinen hätäviesti säikäytti tuhannet ihmiset pahanpäiväisesti

Näin ei saa käydä enää koskaan, kommentoi amerikkalaissenaattori Mazie Hirono virheellistä hätäviestiä ohjusiskusta.

STTWashington

Väärä varoitus lähestyvästä ohjuksesta säikäytti ihmisiä perinpohjaisesti Havaijilla.

Havaijilaisten puhelimiin saapui pian kahdeksan jälkeen lauantaiaamuna viranomaisviesti, jossa varoitettiin saaria lähestyvästä ballistisesta ohjuksesta. Viestissä ihmisiä kehotettiin hakeutumaan suojaan ja korostettiin, että kyseessä ei ole harjoitus.

Varoitus annettiin myös televisiossa. Tv-lähetyksen päälle ajetulla ääninauhalla ihmisiä kehotettiin muun muassa pysymään sisätiloissa ja kaukana ikkunoista.

Korjaus vasta 45 minuuttia myöhemmin

Väärää tietoa ei heti korjattu. Havaijin pelastusvirasto kertoi parikymmentä minuuttia viestin saapumisen jälkeen Twitterissä, ettei saariin kohdistu ohjusuhkaa.

Amerikkalaismedian mukaan vasta varttia vaille yhdeksän viranomaiset lähettivät saman järjestelmän kautta viestin, jossa kyseessä kerrottiin olleen väärä hälytys.

Vielä ei ole tiedossa, miten väärä viesti pääsi alun perin lähtemään ihmisille. Havaijin senaattori Brian Schatz tviittasi, että kyse oli inhimillisestä virheestä.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sanasota ydinaseista on kiristänyt jännitteitä Tyynellämerellä. Pohjois-Korea on myös viime aikoina testannut useasti ballistisia ohjuksia.

Senaattori Mazie Hirono korosti, että tällaisina aikoina ihmisille pitää antaa oikeaa tietoa.

–  Meidän pitää selvittää perinpohjaisesti mitä tapahtui ja varmistaa, ettei näin käy enää koskaan, hän kirjoitti Twitterissä.


Kommentit (3)

 • Silloin ei tullut tiedoitusta

  Sunnuntaiaamulla 7. joulukuuta 1941.
  Pearl Harborin hyökkäys oli täydellinen yllätysisku,
  jollaiseen ei ollut osattu varautua.

  Harjoittelu parantaa suorituksia, kun niitä tarvitaan

 • Otsikko

  Otsikosta puuttuu lainausmerkit. Kiitos kovasti sydämentykytyksistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio