Yhdysvaltojen velkakatosta ei vieläkään sopua – Raja voi tulla vastaan pian: seuraukset tuntuisivat koko maailmassa

Presidentti Bidenin mukaan erimielisyyksiä on yhä.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden ja republikaanijohtaja Kevin McCarthy keskustelivat velkakatosta maanantaina.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin ja republikaanijohtaja Kevin McCarthyn keskusteluissa velkakattokiistaan liittyen ei saatu aikaan sopimusta, sanoo McCarthy.

Edustajainhuoneen puhemies McCarthy sanoo kokeneensa, että keskustelut olivat tuottoisia niillä alueilla, joilla kaksikon näkemykset eriävät toisistaan. McCarthyn mukaan neuvottelijat työskentelisivät läpi yön ja hän puhuisi Bidenin kanssa joka päivä, jotta sopimus saataisiin aikaan. Hän kommentoi asiaa toimittajille Valkoisesta talosta poistuessaan.

Presidentti Biden kommentoi aiemmin suhtautuvansa luottavaisesti siihen, että neuvottelut edistyisivät jonkin verran. Tapaamisen jälkeen presidentti sen sijaan käytti lausunnossaan hyvin samanlaista kieltä kuin McCarthy. Biden kuvaili keskusteluja niin ikään tuottoisiksi, mutta sanoi erimielisyyksiä yhä olevan.

Arvioitu raja lähestyy

Velkakaton nostaminen on kiistakapula kongressin republikaanijohtoisen edustajainhuoneen ja demokraattipresidentti Bidenin hallinnon välillä. Jos nostoa ei tehdä, Yhdysvallat jättäisi ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Valtiovarainministeri, demokraatti Janet Yellen on varoittanut, että raja voi tulla vastaan jo kesäkuun alussa. Kongressin puolueeton budjettitoimisto taas on ennustanut rajan tulevan vastaan kesäkuun puolessa välissä.

Valtiovarainministeriö on varoittanut synkistä seurauksista, jos maa ei pysty maksamaan laskujaan. Tällöin Yhdysvallat ei kykenisi maksamaan liittovaltion työntekijöille palkkaa ja korot nousisivat. Seuraukset tuntuisivat myös globaaleilla markkinoilla.

Republikaanit ovat esittäneet vaatimuksia menoleikkauksista ehtona velkakaton nostamiselle. Republikaanit ovat vaatineet, että tilikaudella 2024 käytetään vähemmän rahaa kuin 2023. Biden taas on painottanut, ettei velkakattokiistaan saada molemman puolueen hyväksymää sopimusta puhtaasti republikaanien ehdoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut