Israelilaisministeri teki jälleen kiistellyn vierailun al-Aqsan moskeijalle, Yhdysvallat ilmaisi huolensa

Moskeija sijaitsee Jerusalemin Temppelivuorella, joka on myös juutalaisten pyhä paikka.

Israelin kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir on tehnyt jälleen kiistellyn vierailun al-Aqsan moskeijalle Jerusalemissa

Israelin äärioikeistolainen kansallisen turvallisuuden ministeri Itamar Ben-Gvir on tehnyt jälleen kiistellyn vierailun al-Aqsan moskeijalle Jerusalemissa. Poliisin mukaan sunnuntaisen vierailun yhteydessä ei havaittu yhteenottoja.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ilmaisi myöhemmin huolensa tapaukseen liittyen.

”Tätä pyhää tilaa ei pidä käyttää poliittisiin tarkoituksiin, ja kehotamme kaikkia osapuolia kunnioittamaan sen pyhyyttä”, ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi lausunnossa.

Islamistiryhmä Hamas reagoi ministerin vierailuun Telegramissa sanomalla, että vierailu esimerkiksi vahvistaa al-Aqsan moskeijaa uhkaavan vaaran vakavuuden sekä äärioikeistoministereiden ylimielisyyden.

Sekä Israel että Islamilainen jihad -äärijärjestö sanoivat hieman yli viikko sitten sitoutuvansa tulitaukoon, mutta kumpikin varoitti tulittavansa, jos toinen osapuoli rikkoo sopimusta. Viisi päivää kestäneessä tulituksessa kuoli yhteensä 33 ihmistä Gazassa ja kaksi Israelissa, jossa toinen kuolonuhri oli palestiinalainen.

Palestiinalaiset ja arabimaat ovat kritisoineet juutalaisnationalistien vierailuja paikalla

Al-Aqsan moskeija on islamin kolmanneksi pyhin paikka. Se sijaitsee Jerusalemin Temppelivuorella, joka on myös juutalaisten pyhä paikka. Palestiinalaiset ja arabimaat ovat jo pitkään kritisoineet juutalaisnationalistien vierailuja paikalla.

Huhtikuussa Israelin poliisi otti kiinni yli 350 ihmistä yhteenotossa al-Aqsan moskeijassa. Poliisin mukaan yhteenotto sai alkunsa, kun virkavalta yritti poistaa moskeijaan telkeytyneitä ihmisiä. Yhteenotoista levisi videomateriaalia, jossa näkyy poliisien lyövän moskeijassa olleita muslimeja.

Ben-Gvir on vieraillut al-Aqsalla myös tammikuussa, kun hän oli vasta astunut virkaansa. Vierailu moskeijalla oli ministerin ensimmäinen julkinen esiintyminen virassaan. Ben-Gvir on vieraillut paikalla myös useita kertoja aloitettuaan parlamentissa viime vuonna.

Palestiinalaisten ulkoministeriö tuomitsi tuolloin Ben-Gvirin vierailun ja kutsui sitä ennennäkemättömäksi provokaatioksi sekä vakavaksi uhkaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut