Sanna Marin osallistuu Bilderberg-ryhmän kokoukseen Portugalissa

Bilderberg-tapaaminen alkaa torstaina ja jatkuu sunnuntaihin. Lissabonissa pidettävään tapaamiseen osallistuvat myös Henrik Ehrnrooth ja Erkki Liikanen.

Pääministeri Sanna Marin vihittiin keskiviikkona 17. toukokuuta New Yorkin yliopiston kunniatohtoriksi. Matka jatkui torstaina Portugaliin.

| Päivitetty

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu torstaina alkavaan Bilderberg-ryhmän tapaamiseen Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa, kertoo valtioneuvoston kanslia. Bilderberg-kokous jatkuu sunnuntaihin asti. Yhtä kauan kestää Marinin vierailu Lissabonissa.

Kokouksen tarkoituksena on epävirallinen ja luottamuksellinen ajatustenvaihto johtavien eurooppalaisten ja pohjois­amerikkalaisten poliitikkojen, toimittajien, tutkijoiden, yrityselämän edustajien ja asiantuntijoiden kesken.

Kokoukseen osallistuvat suomalaisista myös Otava-konsernin hallituksen puheenjohtaja Henrik Ehrnrooth ja Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

Tämän vuoden keskustelujen aiheina ovat muun muassa Venäjä, Ukraina, Nato, Kiina ja tekoäly.

Kokouksen osallistujiin kuuluvat muun muassa Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Henry Kissinger, šakkimestari ja Putin-kriitikko Garri Kasparov, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell. Osallistujia on kaikkiaan noin 130.

Myös viime vuonna

Bilderberg-tapaaminen on järjestetty lähes säännöllisesti vuodesta 1954 lähtien. Keskustelujen sisältöä ei ole ollut tapana kertoa julkisuuteen, vaan ne pyritään pitämään luottamuksellisina.

Suomesta ryhmän kokouksiin ovat takavuosina osallistuneet muun muassa Alexander Stubb, Paavo Lipponen, Jutta Urpilainen, Olli Rehn, Matti Apunen, Jorma Ollila ja Aatos Erkko.

Marin osallistui Bilderberg-kokoukseen myös viime vuonna. Silloin tapaaminen pidettiin Washingtonissa.

Kunniatohtoriksi New Yorkissa

Keskiviikkona Marin vihittiin Yhdysvalloissa New Yorkin yliopiston (NYU) kunniatohtoriksi. Marin oli juhlapuhujana New Yorkin perinteikkäällä Yankee-stadionilla pidetyssä NYU:n valmistujaistilaisuudessa, jossa myös vihittiin kunniatohtoreita. Hän puhui kaikkien kunniatohtoreiksi nimettyjen puolesta.

Marin kertoi puheessaan omasta taustastaan sateenkaariperheessä ja korosti ihmisten samanarvoisuutta ja tasa-arvoa. Marin ilmaisi huolensa myös sukupuolten välisen tasa-arvon heikkenemisestä kaikkialla maailmassa. Hän nosti esille myös Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja kansainvälisten sääntöjen rikkomisen.

”Kaikki nämä asiat ovat taistelua arvojen puolesta, ja meidän on valittava puolemme tässä taistelussa. Keskitietä ei ole olemassa”, Marin sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut