Venäläisen oppositio­aktivistin Kara-Murzan terveys heikentynyt vankilassa

Hermostosairaudesta kärsivä Kara-Murza tuomittiin viime kuussa 25 vuoden vankeuteen muun muassa maanpetoksesta.

Vladimir Kara-Murza oikeuden kuulemisessa 17. huhtikuuta. Kuva on videolinkistä, jota näytettiin oikeudessa.

Venäläisen oppositioaktivistin Vladimir Kara-Murzan terveys on heikentynyt telkien takana. Asiasta kertoi hänen vaimonsa uutistoimisto AFP:n haastattelussa keskiviikkona.

”Olen selvästi huolissani”, Evgenia Kara-Murza sanoi.

Vladimir Kara-Murzalla oli ollut vakavia terveysongelmia jo ennen kuin hänet otettiin kiinni viime vuonna. Hän on kärsinyt hermostosairaudesta, polyneuropatiasta, jonka hän on sanonut johtuneen vuosina 2015 ja 2017 tapahtuneista myrkytysyrityksistä. Terveys on heikentynyt merkittävästi edellisen vuoden aikana, kun hän odotti oikeudenkäyntiä vankeudessa.

Evgenia Kara-Murza varoittaa tilanteen pahenevan edelleen nyt, kun hänen miehelleen on annettu tiukka tuomio.

Vladimir Kara-Murza, 41, tuomittiin viime kuussa 25 vuoden vankeuteen maanpetoksesta, väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista sekä yhteyksistä ei-toivottuun organisaatioon.

Kara-Murza on valittanut tuomiosta, joka on pisin, joka venäläiselle oppositiohahmolle on viime vuosina annettu. Hänen vaimonsa kertoo tietenkin uskovansa, että valitus hylätään.

Hän huomautti, että Venäjän laki kieltää polyneuropatiasta kärsivien ihmisten vangitsemisen, mutta Venäjän viranomaisia tämä ei ole kiinnostanut.

”Tuomio on Kremlin kyyninen kosto”

Evgenia Kara-Murza kommentoi miehensä tilannetta Genevessä ihmisoikeuksien ja demokratian huippukokouksen yhteydessä.

Haastattelun yhteydessä hän ilmaisi tuohtumustaan miehensä tuomiosta, jota hän kuvaili Venäjän hallinnon kyyniseksi kostoksi.

Vaaroista huolimatta Vladimir Kara-Murza ei ollut vaimonsa mukaan epäröinyt palata Venäjälle. Hän sanoo tukevansa miehensä päätöstä.

”Tietenkin se saa minut pelkäämään hänen henkensä puolesta”, hän sanoi silmiensä täyttyessä kyynelistä.

”Minulle ainoa vaihtoehto on seistä hänen rinnallaan ja taistella hänen kanssaan ja taistella hänen puolestaan”, Evgenia Kara-Murza sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut