FBI:n tutkinta Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjan ja Venäjän kytköksiin perustui hatariin todisteisiin, sanoo erikoissyyttäjä raportissaan

Trump toivotti raportin tervetulleeksi ja väitti tutkinnan olleen vuosisadan rikos.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kuvattiin Valkoisessa talossa Washingtonissa 24. maaliskuuta 2019.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta ex-presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan väitettyyn vehkeilyyn Venäjän kanssa perustui hatariin todisteisiin ja oli vakavasti puutteellinen, sanoo yhdysvaltalaissyyttäjä raportissaan.

Trumpin silloinen oikeusministeri Bill Barr nimitti erikoissyyttäjä John Durhamin vuonna 2019 tutkimaan väitteitä, joiden mukaan Trumpiin ja hänen joukkoihinsa kohdistunut Venäjä-tutkinta oli ajojahti. Kyseisiä väitteitä oli eritoten esittänyt Trump itse.

Durham julkaisi nelivuotisen tutkintansa päätteeksi maanantaina päälle 300-sivuisen raportin. Erikoissyyttäjän tutkinta oli jatkunut myös Barrin seuraajan, nykypresidentti Joe Bidenin nimittämän Merrick Garlandin alla.

Kauan odotetussa raportissa suhtaudutaan erittäin kriittisesti vuoden 2016 presidentinvaaleihin liittyneen niin sanotun Crossfire Hurricane -tutkinnan alkuperään.

”Niin Yhdysvaltain lainvalvontaviranomaisilla kuin tiedusteluyhteisölläkään ei näytä olleen todellisia todisteita vehkeilystä Crossfire Hurricane -tutkinnan alkaessa”, raportissa sanotaan.

Entinen liittovaltion syyttäjä Durham sanoi myös, että FBI ja oikeusministeriö olivat osoittaneet kaksinaismoraalia siinä, miten he olivat tutkineet Trumpia ja hänen vuoden 2016 kilpakumppaniaan demokraatti Hillary Clintonia.

Trump: Amerikkalaisia huijattiin

Syyttäjän mukaan nopeus ja tapa, jolla FBI avasi tutkinnan vaalikauden aikana ja suoritti kyseistä tutkintaa oli huomattava poikkeama siitä, miten lainvalvontaviranomainen suhtautui aikaisempiin väitteisiin, jotka koskivat Clintonin kampanjaan kohdistunutta väitettyä ulkomaista vaalivaikuttamista. Samalla Durham alleviivasi Crossfire Hurricane -tutkinnan pohjautuneen raakaan, analysoimattomaan ja vahvistamattomaan tiedustelutietoon.

”Korkea-arvoiset FBI:n virkamiehet osoittivat vakavaa analyyttisen tarkkuuden puutetta vastaanottamaansa tietoa kohtaan, erityisesti poliittisesti sitoutuneilta henkilöiltä ja yhteisöiltä saatuja tietoja kohtaan”, Durham sanoi.

Tämä johti syyttäjän mukaan siihen, että tutkivat virkamiehet olivat toimineet ilman asianmukaista objektiivisuutta tai pidättyväisyyttä selvittäessään syytöksiä vaalikampanjan ja vieraan vallan välisestä vehkeilystä tai salaliitosta.

Vuoden 2024 presidentinvaaleihin republikaanien ehdokkaaksi halajavan Trumpin mielestä raportti oli tervetullut.

”VAU! Laajan tutkinnan jälkeen erikoissyyttäjä John Durham päättelee, että FBI:n ei olisi koskaan pitänyt käynnistää Trump-Venäjä-tutkintaa”, Trump kirjoitti omalla Truth Social -alustallaan.

”Toisin sanoen, amerikkalaisia huijattiin, aivan kuten heitä huijataan juuri nyt niiden toimesta, jotka eivät halua nähdä Amerikan suuruutta”, hän lisäsi nähtävästi viitaten useisiin itseensä kohdistuviin rikostutkintoihin.

Trump jatkaa asiasta päivittelyä useiden viestien verran väittäen tapausta muun muassa maanpetokseksi ja vuosisadan rikokseksi. Hän viittaa päivityksissään myös vuoden 2020 vaaleihin, joissa hän hävisi Bidenille. Trumpin mukaan tutkinnalla oli vaikutusta vaaleihin, joiden osalta hän on toistuvasti esittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä.

FBI on tehnyt korjaavia toimenpiteitä

FBI:n mukaan viraston nykyjohto on tehnyt useita korjaavia toimenpiteitä.

”Jos nämä uudistukset olisivat olleet käytössä vuonna 2016, raportissa tunnistetut virheet olisi voitu estää”, FBI sanoi lausunnossaan.

Durhamin tehtävänä silloisen oikeusministerin Barrin määräyksen mukaan oli tutkia heinäkuussa 2016 käynnistetyn Crossfire Hurricanen alkuperää sekä erikoissyyttäjä Robert Muellerin toukokuussa 2017 aloittamaa myöhempää tutkintaa.

Kummassakin tutkinnassa keskityttiin vuoden 2016 vaaleihin liittyneeseen venäläisten väitettyyn hakkerointiin ja sosiaalisen median manipulointiin, josta Trumpin katsottiin hyötyneen, sekä useisiin yhteyksiin Trumpin kampanjan ja venäläisten välillä.

Lopulta Muellerin tutkinnan pohjalta tuomittiin kuusi Trumpin kampanjatiimin jäsentä, minkä lisäksi syytteitä nostettiin 25 venäläistä vastaan.

Mueller ei kuitenkaan löytänyt todisteita Trumpin kampanjan rikollisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa.

Durhamin tutkinnan pohjalta on puolestaan nostettu yhdelle venäjän kansalaiselle sekä washingtonilaiselle asianajajalle syytteet valheellisten lausuntojen antamisesta FBI:lle. Kumpikin heistä vapautettiin lopulta syytteistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut