Toinen kierros todennäköinen Turkin presidentinvaaleissa, Erdoğanin ääniosuus laskenut alle 50 prosentin

Istuva presidentti päätti pitää perinteisen vaalien jälkeisen parvekepuheensa jo etukäteen. Sanoi puolueensa olevan selvässä johdossa varhain maanantaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja hänen vaimonsa Emine Erdoğan tervehtivät istuvan presidentin kannattajia Turkissa Ankarassa.

| Päivitetty

Turkissa presidentinvaalit etenevät todennäköisesti toiselle kierrokselle, kun ehdokkaat ovat jäämässä ensimmäisellä kierroksella voittoon vaadittavasta yli 50 prosentin äänisaaliista.

Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan istuva presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli Suomen aikaa maanantaiaamuna saamassa 49,3 prosenttia, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Oppositioehdokas Kemal Kılıçdaroğlulle povattiin 45 prosentin ääniosuutta.

Maan nykyjohdolla ja oppositiolla on ollut ääntenlaskun edetessä eriävät näkemykset siitä, kuka kisaa johtaa. Yön aikana kumpikin osapuoli arvioi olevansa johdossa. Toinen kierros järjestettäneen 28. toukokuuta.

Erdoğan esiintyi varhain maanantaina kannattajiensa edessä Ankarassa ja väitti hänellä olevan selvä johtoasema, vaikkei lopullinen tulos olekaan vielä selvillä.

”Uskon vilpittömästi, että jatkamme ihmisten palvelemista seuraavan viiden vuoden aikana”, hän sanoi suurien hurrausten saattelemana.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Erdoğan on pitänyt puheen puolueensa keskustoimiston parvekkeelta jokaisten voittamiensa vaalien jälkeen. BBC:n mukaan hän mainitsikin puheessaan päättäneensä pitää perinteisen parvekepuheensa tällä kertaa etukäteen.

Turkin nykyjohdolla ja sen haastavalla oppositiolla on ollut ääntenlaskun edetessä eriävät näkemykset siitä, kuka kisaa johtaa. Oppositioleiri esittikin yön aikana oman näkemyksensä ääntenlaskennan tilanteesta.

”Olemme johdossa”, 74-vuotias Kılıçdaroğlu sanoi Twitterissä.

Ääntenlaskenta hidastunut

BBC:n mukaan toinen kierros on todennäköisin lopputulos sunnuntaisissa vaaleissa, sillä monet jäljellä olevista äänistä tulee alueilta, joissa enemmistö kannattaa oppositiota. Lisäksi jäljellä ovat myös ne vaaliuurnat, joista Erdoğan on vaatinut uudelleenlaskentaa.

Ääntenlaskenta on hidastunut huomattavasti sitä mukaa, kun todennäköisyys toisesta kierroksesta on kasvanut, kertoo BBC.

Opposition mukaan hidastelun taustalla on se, kuinka Erdoğanin valtapuolue on toistuvasti vastustanut tuloksia, joissa oppositioehdokas on johdossa.

Istanbulin pormestarin Ekrem İmamoğlun mukaan seitsemän miljoonaa ääntä on pidätetty ääntenlaskentaprosessista näiden vastustelujen vuoksi, kertoo BBC. Kaikkien näiden äänten sanotaan tulleen alueilta, joissa kannatetaan oppositiota. İmamoğlu sanoo Erdoğanin puolueen käyttäneen samaista taktiikkaa edellisten seitsemän tai kahdeksan vaalin yhteydessä.

Imamoglun mukaan opposition sisäisen ääntenlaskennan mukaan Kılıçdaroğlu olisi ollut saamassa 49 prosenttia äänistä ja Erdoğan vain 45. Toiselta kierrokselta ei oltaisi silti välttymässä oppositionkaan laskujen mukaan.

Äänestysprosentti odotetusti korkea

Turkin sunnuntaisista vaaleista muodostui eräänlainen kansanäänestys siitä, jatkuuko presidentti Erdoğanin yli kaksikymmenvuotinen valtakausi vai lähteekö muslimienemmistöinen maa nykyistä sekulaarisempaan eli maallisempaan suuntaan.

Tilanne presidentinvaalissa näytti etukäteen tasaväkiseltä, ja kansa lähtikin odotetusti liikkeelle sankoin joukoin. Opposition edustajien mukaan jotkin äänestysuurnat olivat täyttyneet jo iltapäivän puoliväliin mennessä, ja mediatietojen perusteella äänestysprosentti näytti olevan odotetusti korkea, lähellä 90:tä prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut