Yhdysvalloilla ja Kiinalla ensimmäinen korkean tason tapaaminen epäillyn vakoilupallon alasampumisen jälkeen

Asialistalla olivat Ukraina, Taiwan ja huumekaupan torjunta.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan ja kiinalainen huippudiplomaatti Wang Yi ovat tavanneet tällä viikolla Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Tapaamiset kestivät yhteensä kahdeksan tuntia keskiviikkona ja torstaina.

Kyseessä oli suurvaltojen korkean tason edustajien ensimmäinen tapaaminen sen jälkeen, kun Yhdysvallat ampui helmikuussa Kiinan epäillyn vakoilupallon alas. Se johti tuolloin Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Kiinan-vierailun peruuntumiseen ja maiden muutenkin jännitteisten välien kiristymiseen entisestään.

Ukraina ja Taiwan isoja asioita neuvotteluissa

Yhdysvallat ja Kiina kertoivat kaksipäiväisten neuvottelujen käsitelleen ainakin Ukrainaa ja Taiwania. Molemmat osapuolet kuvailivat tapaamista muun muassa vilpittömäksi ja rakentavaksi.

Yhdysvallat on toistuvasti varoittanut Kiinaa tarjoamasta Venäjälle sotilaallista apua ja lisäksi se seuraa tarkasti Kiinan toimintaa Taiwanin ympärillä. Kiina pitää Taiwania itselleen kuuluvana kapinallisena maakuntanaan. Kiina on viime aikoina näyttänyt sotilaallista voimaansa useasti Taiwanin lähistöllä.

Yhdysvallat oli ilmoittanut, että se ei halua nähdä muutosta vallitsevassa tilanteessa Taiwanin suhteen.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi Wangin ilmoittaneen Yhdysvalloille maan kannan Taiwanin tilanteeseen. Lisäksi Xinhua kertoi maiden sopineen käyttävänsä jatkossakin niiden strategista viestintäkanavaa.

Seuraava tapaaminen ulkoministerien tai presidenttien välillä?

Wangin ja Sullivanin tapaaminen sai aikaan spekulaatioita, että Blinkenin helmikuussa peruuntunut Kiinan-vierailu saattaisi toteutua pian. Myös maiden presidenttien Yhdysvaltain Joe Bidenin ja Kiinan Xi Jinpingin välillä saatettaisiin järjestää huippukokous. Biden ja Xi tapasivat viimeksi marraskuussa 2022 G20-kokouksen yhteydessä Indonesiassa.

Yhdysvaltalaisille toimittajille järjestetyssä taustatilaisuudessa Yhdysvaltojen hallinnon virkamies oli kertonut, että Sullivanin ja Wangin tapaaminen oli askel eteenpäin maiden välisissä suhteissa.

Sullivan ja Wang keskustelivat myös Intian ja Tyynen valtameren alueen turvallisuuskysymyksistä. Lisäksi Sullivan painosti Wangia parempaan yhteistyöhön huumekaupan torjunnassa. Yhdysvallat on väittänyt, että Kiina toimittaa kemikaaleja meksikolaisille huumekartelleille, jotka valmistavat fentanyyliä. Se taas on usein taustalla valtavassa huumeiden yliannostuskuolemien määrien kasvussa Yhdysvalloissa.

”Toimme esiin huolemme tämän asian kommunikoinnin puutteesta ja vaadimme rakentavaa sitoutumista”, yhdysvaltalainen virkamies kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut