Tutkija: Erdoğanin haastaja voittaa täpärästi tai vaalit menevät toiselle kierrokselle – ”Nämä ovat tunteita nostattavat vaalit”

Myös kolme suomalaista kansanedustajaa osallistuu Etyjin vaalitarkkailuoperaatioon Turkissa tulevana viikonloppuna. Yksi osallistujista on Jouni Ovaska.

Pariskunta käveli presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja hänen päähaastajansa Kemal Kılıçdaroğlun vaalimainosten ohi Sanliurfassa Kaakkois-Turkissa huhtikuussa.

STT

Turkissa käydään vaalikampanjaa kireissä tunnelmissa, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kohtalon ratkaisevat presidentin ja -parlamenttivaalit lähestyvät h-hetkeä sunnuntaina.

Pääoppositiopuolue CHP:n vaalitoimistoon viskattiin uhkaukseksi luoteja, ja opposition vaalijulisteita revittiin alas kaduilla Kaakkois-Turkin Sanliurfassa tällä viikolla. Viikonloppuna myös useita ihmisiä loukkaantui, kun joukko Erdoğanin kannattajia kivitti Istanbulin oppositiokaupunginjohtajan Ekrem Imamoglun vaalibussia Itä-Turkin Erzurumissa poliisin katsoessa toimettomana.

Sen sijaan että Erdoğanin hallinto olisi tuominnut hyökkäykset, ovat sekä Erdoğan että sisäministeri Süleyman Soylu syyttäneet hyökkäyksistä oppositiota itseään. Lisäksi Erdoğan on syyttänyt haastajiaan terroristeiksi sekä lietsonut homofobiaa konservatiivisissa kannattajissaan sanoen vallanvaihdoksen tuhoavan pyhät perhearvot.

Oppositioliittouman presidenttiehdokas, Erdoğanin päähaastaja Kemal Kılıçdaroğlu on kehottanut kannattajiaan pysyttelemään kotona sunnuntai-iltana.

”Jos mennään kaduille juhlimaan, saattaa syntyä mellakoita, jotkut voivat provosoitua ja aseistetut (henkilöt) voivat tulla kaduille. Me emme saa antaa tämän tapahtua”, hän sanoi KRT-uutiskanavan haastattelussa.

Tiukka taisto

Mielipidemittausten valossa paine Erdoğanille on kova: Kılıçdaroğlu voi tiukasti voittaa presidentinvaalit ja Erdoğanin AK-puolue (AKP) liittolaisineen menettää paikkoja parlamentissa. Häviö lopettaisi Erdoğanin yli kaksikymmenvuotisen valtakauden ja oletettavasti johtaisi rikossyytteisiin.

Oppositioliittouman presidenttiehdokas Kemal Kılıçdaroğlu kampanjoi Kocaelissa 28. huhtikuuta.

Istanbul Economics Research -tutkimuslaitoksen johtaja Can Selçukin mukaan heidän torstaina asiakkailleen lähettämänsä mielipidemittaus osoittaa, että vaalit joko menevät toiselle kierrokselle tai oppositio voittaa niukasti sunnuntaina.

”Jos vaalit päättyvät ensimmäisellä kierroksella, niin Kemal Kılıçdaroğlu voittaa nipin napin”, Selçuki ennusti STT:lle puhelimitse Istanbulista keskiviikkona.

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 28. toukokuuta, jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä. Erdoğania haastaa myös kaksi muuta opposition ehdokasta, jotka nakertavat Kılıçdaroğlun äänisaalista.

Selçuki uskoo kuitenkin vaalien sujuvan rauhallisesti.

”Toisaalta nämä ovat hyvin tunteita nostattavat vaalit, eikä kannata käyttäytyä vastapuolta provosoivasti”, hän sanoi.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan piti puheen kannattajilleen Ankarassa 30. huhtikuuta.

CHP:n tarkkailijoita

Turkin koko hallintokoneisto, turkkilaismedia, vaalilautakunta sekä poliisi ovat Erdoğanin hallinnon ja AKP:n kontrollissa.

Siksi pääoppositiopuolue CHP lähettää noin 300 000 omaa tarkkailijaansa uurnille ympäri Turkkia sunnuntaina yrittäessään varmistaa, ettei epäselvyyksiä tai suoranaista vilppiä pääse tapahtumaan. Kolme vuotta sitten Turkin paikallisvaaleissa eri puolueiden yhteistyö sekä tuhannet vapaaehtoiset tarkkailijat varmistivat opposition voiton Turkin suurimmissa kaupungeissa, mukaan lukien Istanbulissa ja pääkaupungissa Ankarassa.

Viikonloppuna Etyjin vaalitarkkailijoiden joukossa on myös kolme suomalaista kansanedustajaa, Johannes Koskinen ja Eeva-Johanna Eloranta sdp:stä sekä keskustan Jouni Ovaska, eduskunta kertoi tiedotteessaan torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut