Valko-Venäjälle siepattu oppositioaktivisti tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen

Maanpaossa elänyt Pratasevitsh otettiin kiinni keväällä 2021 Minskin lentokentällä.

Valkovenäläinen oppositioaktivisti Raman Pratasevitš on tuomittu Minskin aluetuomioistuimessa kahdeksan vuoden vankeustuomioon työsiirtolassa.

Valkovenäläinen oppositioaktivisti Raman Pratasevitš on tuomittu Minskin aluetuomioistuimessa kahdeksan vuoden vankeustuomioon työsiirtolassa, kertoo Valko-Venäjän valtiollinen Belta-uutistoimisto.

Maanpaossa elänyt Pratasevitš otettiin kiinni toukokuussa 2021 Minskin lentokentällä, kun Ryanairin kone teki kentälle hätälaskun. Kreikasta Liettuaan matkalla olleen lennon hätälaskua perusteltiin pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia. Valko-Venäjän opposition ja länsimaiden mukaan hätälaskun ainoa tarkoitus oli Pratasevitšin pidätys.

”Hän on ollut hallinnon panttivanki pidätyksestä lähtien”, sanoi maanpaossa oleva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kuultuaan Pratasevitšin saamasta tuomiosta.

Syyttäjät olivat vaatineet tällä viikolla 28 vuotta täyttävälle Pratasevitšille kymmenen vuoden tuomiota.

Pratasevitš on yksi uutiskanava Nextan perustajista. Nexta on ollut keskeinen opposition tiedonlähde Valko-Venäjällä, ja se auttoi järjestämään mielenosoituksia vuoden 2020 elokuussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Mielenosoittajat vaativat vaalivoittajaksi vilpillisesti julistautuneen itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan eroa.

Pratasevitšin venäläinen naisystävä Sofija Sapega tuomittiin viime vuonna kuuden vuoden vankeuteen salaisessa oikeudenkäynnissä.

Sapega oli samalla lennolla Pratasevitšin kanssa, ja hänet pidätettiin samaan aikaan.

Arvasi, mitä luvassa

Keväällä 2021 koneen matkustajat kertoivat medialle Pratasevitšin arvanneen, että koneen suunnanmuutos johtui hänestä.

Matkustajien mukaan erittäin hermostunut oppositioaktivisti kävi läpi tavaroitaan ja antoi muun muassa tietokoneensa ja puhelimensa naisystävälleen Sapegalle.

Jouduttuaan Valko-Venäjän sieppaamiksi sekä Pratasevitš että Sapega esiintyivät videolla tunnustamassa tekojaan. Oikeudenkäynnin alkaessa helmikuussa Pratasevitš sanoi olevansa ”täysin syyllinen” uutistoimisto Beltan julkaisemassa videossa.

Opposition mukaan kaksikon videot nauhoitettiin pakotettuna.

Liettuassa maanpaossa elävä oppositiojohtaja Tsihanouskaja tuomittiin poissaolevana aiemmin Valko-Venäjällä 15 vuoden vankeuteen.

Myös useat muut Valko-Venäjän oppositiossa tai mediassa näkyvässä asemassa olleet ovat joutuneet lähtemään maanpakoon. Kaksi muuta Nexta-kanavan avainhenkilöä, Stepan Putilo ja Jan Rudnik, tuomittiin poissaolevina 20 vuodeksi ja 19 vuodeksi vankeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut