NBC: Biden harkitsee Suomen-vierailua kesäksi

NBC:n lähteiden mukaan presidentti suuntaisi Suomeen osana Pohjoismaiden johdon tapaamista.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui yleisölle pääkaupunki Washingtonissa torstaina.

| Päivitetty

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden harkitsee vierailua Suomeen, NBC News -televisiokanava kertoo lähteisiinsä nojaten.

NBC:n mukaan Valkoinen talo on käynyt keskusteluja vierailusta useita kuukausia, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Erään hallintovirkamiehen mukaan Suomen-vierailu ei olisi kahdenkeskinen tapaaminen, vaan usean Pohjoismaan välinen kohtaaminen.

Uutiskanavan lähteiden mukaan mahdollinen vierailu olisi suunnitteilla Liettuassa 11.–12. heinäkuuta pidettävän Naton huippukokouksen yhteyteen. Bidenin vierailu olisi osa Pohjoismaiden johdon tapaamista, eikä vierailu täten olisi suoranaisesti kahdenvälinen vierailu Suomen valtiojohdon kanssa.

Keskusteluja vierailun ympärillä on käyty kuukausien ajan ja niiden käymistä jatketaan koko ajan. NBC:n lähteiden mukaan lopullista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Vierailun yhtenä päätarkoituksena on korostaa Bidenin hallinnon yhtä sen ylpeimmistä saavutuksista: Naton ylläpitämistä ja jopa laajentamista Venäjän hyökkäyssodan edessä.

Vierailun yhtenä tavoitteena olisi NBC:n haastatteleman Brookings Institutionin asiantuntijan Michael O’Hanlonin mukaan edistää Ruotsin Nato-hakemusta.

”Mikä tahansa vierailu, jossa Yhdysvaltain presidentti tukee Ruotsia sen turvallisuusstatuksen ollessa epävarma, olisi paljon merkityksellisempi asia kuin pelkästään juhlia Suomen jäsenyyttä.”

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto kieltäytyi kommentoimasta asiaa NBC:lle.

Suomessa presidentin kanslia vastasi lauantaina STT:n yhteydenottoon, että sillä ei ole kommentoitavaa asiaan. STT kysyi muun muassa, onko Bidenin mahdollisesta vierailusta käyty keskusteluita tai onko asiassa sovittu jotain.

Mikäli Biden saapuu Suomeen, hänestä tulisi kuudes Yhdysvaltain presidentti, joka on vieraillut Suomessa virkakautensa aikana. Biden oli varapresidenttinä Suomessa maaliskuussa vuonna 2011.

Gerald Ford oli ensimmäinen Suomessa vieraillut Yhdysvaltain presidentti. Ford oli Suomessa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (Etyk) yhteydessä heinä-elokuussa 1975. Ronald Reagan puolestaan kävi Suomessa toukokuussa 1988.

George H. W. Bush vieraili presidenttinä Suomessa peräti kahdesti. Ensin syyskuussa vuonna 1990, jolloin hän tapasi Neuvostoliiton silloisen johtajan Mihail Gorbatšovin Helsingissä. Toisen kerran Bush saapui Suomeen presidenttinä heinäkuussa vuonna 1992. Bush oli lisäksi varapresidenttinä Suomessa heinäkuussa vuonna 1983.

Bill Clinton saapui Suomeen maaliskuussa vuonna 1997 ja tapasi Helsingissä Venäjän silloisen presidentin Boris Jeltsinin. Vuonna 2018 Donald Trump vieraili vuorostaan Suomessa ja tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Sen sijaan Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 2009–2017 toiminut Barack Obama ei koskaan piipahtanut Suomessa. Tukholmassa Obama kävi vuonna 2013, jolloin hän tapasi myös Suomen presidentin Sauli Niinistön. Virossa Obama kävi vuonna 2014.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut