Taistelut jatkuivat Sudanissa, vaikka osapuolet olivat sopineet tulitauon jatkamisesta

Turkkilaista evakuointikonetta ammuttiin – taistelevat osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Ihmiset pakenevat Sudanin Khartumista ja Sudanista. Noin 25 000 ihmisen kerrotaan paenneen maan rajojen ulkopuolelle.

Sudanissa taistelut jatkuivat perjantaina, vaikka taistelujen osapuolet, Sudanin armeija ja puolisotilaalliset RSF-joukot, olivat sopineet tulitauon jatkumisesta sunnuntai-iltaan.

Taisteluissa on tähän mennessä kuollut satoja, ja ne ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja.

Mustat pilvet nousivat pääkaupunki Khartumin yllä, kun ulkomaiden hallitukset evakuoivat kansalaisiaan pois maasta. Perjantaina Turkin puolustusministeriö ilmoitti, että turkkilaisia evakuoivaa sotilaskonetta oli ammuttu Sudanissa, kertoi Turkin valtiollinen Anadolu-uutistoimisto.

Pienaseen tulitus ei kuitenkaan aiheuttanut loukkaantumisia koneessa olleille ja kone laskeutui turvallisesti Khartumin pohjoispuolella sijaitsevalle sotilaslentokentälle, Turkin puolustusministeriö kertoi.

Taistelevat osapuolet syyttivät toisiaan sovitun tulitauon rikkomisesta.

Sudanin armeija syytti RSF-joukkojen tulittaneen turkkilaiskonetta, mutta RSF-joukot kiistivät väitteen, kertoi brittilehti Independent.

RSF-joukot taas syyttivät Sudanin armeijan tehneen ilmaiskuja kahteen joukkojen tukikohtaan Khartumin lähialueilla, kertoi brittilehti Guardian.

Taistelut ovat levinneet myös muualle Sudaniin, etenkin maan länsiosassa sijaitsevalle Darfurin alueelle.

YK on varoittanut, että jopa yli 270 000 ihmistä saattaa paeta taisteluja

Noin 25 000 sudanilaista paennut

Sudanin taistelut alkoivat huhtikuun puolivälissä, kun armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Dagalon pitkään jatkuneet erimielisyydet Dagalon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

Sudanin terveysministeriön mukaan taisteluissa on kuollut ainakin yli 500 ihmistä ja noin 4 200 on haavoittunut. Todellisten lukujen uskotaan olevan huomattavasti suurempia.

Taisteluiden myötä Sudanista on evakuoitu runsaasti ulkomaalaisia, myös suomalaisia. Sen sijaan miljoonat sudanilaiset yrittävät selviytyä taisteluiden keskellä vesi-, ruoka-, lääke- ja polttoainepulasta.

YK on varoittanut, että jopa yli 270 000 ihmistä saattaa paeta taisteluja. Ainakin noin 25 000 sudanilaisen kerrotaan jo paenneen naapurimaihin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut