Yhdysvaltojen ulkoministeri: Sudanin konfliktin osapuolet suostuneet tulitaukoon

Taisteluissa on kuollut satoja ja haavoittunut tuhansia ihmisiä.

Rakennusten keskeltä nousi savua Sudanin pääkaupungissa Khartumissa lauantaina 22. huhtikuuta.

| Päivitetty

Sudanin konfliktin osapuolet ovat suostuneet 72 tunnin tulitaukoon, kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken. Tulitauon on sovittu alkavan, kun vuorokausi vaihtuu tiistaiksi Sudanissa eli Suomen aikaa kello yhdeltä yöllä.

Konfliktin osapuolet, Sudanin asevoimat ja puolisotilaalliset RSF-joukot, ovat sopineet tulitauoista aiemminkin, mutta ne eivät ole kestäneet.

Tulitaukosopimuksesta kerrottiin sen jälkeen kun YK:n pääsihteeri António Guterres oli sanonut maanantaina Sudanin tilanteen uhkaavan levitä koko lähialueelle. Taisteluita on käyty Sudanissa pääkaupunki Khartumin lisäksi muuallakin pinta-alaltaan Afrikan kolmanneksi suurimman valtion alueella.

Blinken kertoi myös, että Yhdysvallat on työskennellyt alueellisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa perustaakseen komitean, joka voisi neuvotella pysyvän tulitauon saamisesta maahan.

YK:n järjestöjen mukaan Sudanin kymmenen päivää kestäneissä taisteluissa on kuollut ainakin 427 ja haavoittunut yli 3 700 ihmistä.

Jopa 270 000 naapurimaihin

Jopa 270 000 ihmistä voi paeta taisteluiden repimästä Sudanista naapurimaihin Etelä-Sudaniin ja Tshadiin, arvioi YK.

Tshadiin on saapunut noin 20 000 pakolaista ja määrä voi nousta pahimmassa tapauksessa 100 000:een, sanoo YK:n pakolaisjärjestön edustaja Tshadissa Laura Lo Castro.

Järjestön edustaja Etelä-Sudanissa, Marie-Helene Verney pitää todennäköisimpänä, että Etelä-Sudaniin tulee 45 000 pakolaista sekä 125 000 maahan palaavaa eteläsudanilaista pakolaista.

Yli 4 000 ulkomaalaista

Egyptin ulkoministeriö kertoi maanantaina diplomaattinsa kuolleen Khartumissa, kun tämä oli matkalla seuraamaan Egyptin suurlähetystön evakuointia. Sudanista on lauantaista lähtien evakuoitu ainakin yli 4 000 ulkomaalaista.

Ranska on evakuoinut 538 ihmistä Sudanista, kertoi presidentti Emmanuel Macron tiistaina puolustus­neuvoston tapaamisen alkaessa Élysée-palatsissa. Evakuoiduista ihmisistä Ranskan kansalaisia oli Macronin mukaan yhteensä 209.

Myös Britannian ulkoministeriö kertoo aloittaneensa kansalaistensa evakuoinnit Sudanista. Ulkoministeriön lausunnon mukaan maan asevoimien lennot on tarkoitettu maan kansalaisille, ensisijaisesti lasten tai iäkkäiden ihmisten kanssa matkustaville sekä terveysongelmista kärsiville.

Brittiministeriön mukaan Sudanissa on noin 4 000 brittiä, joilla on kaksoiskansalaisuus sekä noin 400 ihmistä, joilla on vain Britannian passi. Britannia evakuoi diplomaattejaan Sudanista jo sunnuntaina.

Suomalaisia evakuoitu 10

Myös suomalaisia on evakuoitu. Toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi maanantaina, että Sudanista on saatu pois kymmenen suomalaista, joiden joukossa on ollut myös lapsia. Sudanissa on edelleen muutamia suomalaisia. Haavisto arvioi heitä olevan alle viisi.

YK:n autosaattueessa evakuoitiin 700 ihmistä Sudanin pääkaupungista Khartumista Punaisenmeren rannalle Port Sudaniin. Saattueen matka kesti YK:n operaatiota johtaneen Volker Perthesin mukaan 35 tuntia.

Sen sijaan miljoonat sudanilaiset eivät ole päässeet pakenemaan maasta. He yrittävät selviytyä akuutista vesi-, ruoka-, lääke- ja polttoainepulasta. Lisäksi maassa on sähkö- ja tietoverkkokatkoksia.

YK:n järjestöt ovat kertoneet, että joitakin sudanilaisia siviilejä on kuitenkin onnistunut pakenemaan maasta taisteluita Sudanin naapurimaihin Tšadiin, Egyptiin ja Etelä-Sudaniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut