Useat maat aloittivat kansalaistensa evakuoinnit pois Sudanista

Ainakin Britannia ja Yhdysvallat ovat jo onnistuneet lennättämään diplomaattinsa perheineen pois Sudanista taistelujen jatkuessa. Ulkoministeri

Taisteluissa vaurioitunut rakennus Sudanin pääkaupunki Khartumissa.

| Päivitetty

Useat maat ovat sunnuntaina vahvistaneet aloittaneensa kansalaistensa evakuointioperaatiot pois Sudanista. Ainakin Britannia ja Yhdysvallat ovat jo onnistuneet saamaan diplomaattinsa ja heidän perheensä pois Sudanista osapuolten välisten taistelujen jatkuessa pääkaupungissa Khartumissa.

Konfliktin osapuolten mukaan Ranskan kansalainen haavoittui ampumisessa Ranskan evakuointioperaation aikana sunnuntaiaamuna pakottaen saattueen kääntymään takaisin, kertovat muiden muassa BBC sekä Sky News -uutiskanava sudanilaisiin lähteisiin nojaten.

Medioiden mukaan Sudanin konfliktin osapuolet syyttivät toisiaan ampumisesta Ranskan evakuointisaattuetta kohti tänä aamuna pääkaupunki Khartumissa. Puolisotilaalliset RSF-joukot julkaisivat lausunnon, jossa he sanovat maan armeijan joukkojen tulittaneen saattuetta lentokoneestaan.

Ranska on vahvistanut evakuointioperaationsa käynnistyneen, mutta maan viranomaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta sitä, onko saattuetta vastaan hyökätty, BBC kertoo.

RSF-joukot ovat taistelleet toista viikkoa kenraali Abdel Fattah al-Burhanin johtamaa Sudanin armeijaa vastaan. Konfliktissa on kuollut jo satoja ihmisiä ja tuhansia on haavoittunut.

Muista EU-maista Hollanti ilmoitti tänään aamupäivällä, että se aloittaa kansalaistensa evakuoinnin Sudanista tämän päivän kuluessa. Sudanissa oleville hollantilaisille on ilmoitettu kokoontumispiste evakuointia varten, kertoi nettimedia NL Times.

Myös Saksa on aloittanut kansalaistensa evakuoimisen pois Sudanista, kertovat sekä maan ulkoministeriö että puolustusministeriö Twitterissä.

Saksan mukaan operaatio toteutetaan yhteistyössä kumppanien kanssa, mutta se ei ole kertonut yksityiskohtia siitä, miten evakuointi toteutetaan.

Maan puolustusministeriön mukaan Saksa haluaa lennättää pois Sudanista mahdollisimman monta kansalaistaan ja auttaa mahdollisuuksiensa mukaan myös muiden maiden sekä EU:n kansalaisia.

Lisäksi ainakin Turkki ja Japani ilmoittivat sunnuntaina aloittaneensa kansalaistensa evakuoinnin Sudanista.

Britannian ulkoministeri: Kaikkien evakuoimiseksi tarvitaan tulitauko

Ihmisten evakuoiminen taistelujen jatkuessa on ollut haastavaa. Britannian pääministerin Rishi Sunakin mukaan Britannian operaatio diplomaattien ja heidän perheidensä turvaan saattamiseksi oli ”monimutkainen ja nopea”. Operaatio oli hankala, koska suurlähetystö sijaitsee konfliktin osapuolten päämajojen välissä.

Puolustusministeri Ben Wallacen mukaan brittievakuoidut vietiin pääkaupunki Khartumin ulkopuolella sijaitsevalle lentokentälle, josta heidät lennätettiin pois maasta yön aikana.

Sudaniin jouduttiin kuitenkin jättämään Britannian kansalaisia. Ulkoministeri James Cleverlyn mukaan diplomaatteihin oli kohdistunut uhkauksia, minkä vuoksi heidät oli evakuoitava kiireellisesti. Lisäksi evakuoitujen joukossa oli pieniä lapsia, hän sanoi. Ministerin mukaan muiden brittikansalaisten evakuoimiseksi tarvitaan tulitauko.

Perjantaina muslimien juhlapyhän vuoksi julistettu tulitauko rikkoontui kuitenkin jo lauantaiaamuna – kyseessä oli jo kolmas yritys.

Ruotsi lähettää sotilaitaan avustamaan evakuoinneissa

Ruotsi puolestaan lähettää sotilaita avustamaan kansalaistensa evakuointia Sudanista, kertoi uutistoimisto TT tänään. Ruotsin parlamentti hyväksyi hallituksen esityksen asiasta. Sudanissa on diplomaatit mukaan lukien noin satakunta ruotsalaista.

Ruotsin arvioidaan lähettävän Sudaniin noin 150 sotilasta. Valtuutuksen enimmäismäärä on 400.

Hallitus antoi jo keskiviikkona asevoimille valtuutuksen avustaa Khartumin-suurlähetystön henkilöstön evakuoinnissa. TT:n mukaan mandaattia pidennettiin ja laajennettiin nyt siten, että ruotsalaiset sotilaat saavat käydä noutamassa maan kansalaisia Khartumin lentokentälle ja tarpeen vaatiessa puolustautua aseellisesti matkalla.

TT:n mukaan Sudanin hallitus on suostunut Ruotsin sotilaiden saapumiseen.

Biden kiitti Djiboutia, Etiopiaa ja Saudi-Arabiaa avusta

Kaikki yhdysvaltalaisdiplomaatit ja heidän perheensä saatiin turvallisesti evakuoitua Sudanista sotilaslentokoneella, kertoivat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa CNN. Nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain viranomaislähde kertoi, että maan suurlähetystö Sudanin pääkaupungissa Khartumissa suljettiin työntekijöiden lähdettyä.

”Käskystäni Yhdysvaltain asevoimat toteutti operaation vapauttaakseen Yhdysvaltain hallinnon työntekijät Khartumista”, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikaisin sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Presidentti lisäsi, että Djibouti, Etiopia ja Saudi-Arabia olivat auttaneet operaatiossa. Myös Sudanin RSF-joukot kertoivat auttaneensa yhdysvaltalaisjoukkoja evakuoinnissa. Kenraali Mohamed Hamdan Dagalon johtama puolisotilaallinen ryhmä kertoi Twitterissä koordinoineensa Yhdysvaltojen kanssa operaation, jossa kuusi lentokonetta evakuoi diplomaatteja ja heidän perheitään sunnuntaiaamuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut