YK: Kymmeniä tuhansia ihmisiä paennut Sudanista naapurimaa Tshadiin – Yhdysvallat valmistautuu suurlähetystönsä evakuointiin

Taistelut jatkuivat raskaina Sudanissa, ja ainakin kolmisensataa ihmistä on kuollut viime päivinä. Muslimien pyhän kuukauden, ramadanin, päättymisen toivotaan tuovan tulitauon.

Savu nousee rakennusten yllä Sudanin pääkaupungissa Khartumissa 20. huhtikuuta.

Arviolta 10 000–20 000 ihmistä on viime päivinä paennut Sudanin taisteluita naapurimaa Tshadiin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Sen mukaan ihmiset ovat paenneet maan länsiosassa sijaitsevalta Darfurin alueelta hakeakseen turvaa Tshadista. Järjestö pohjaa arvionsa maiden rajalla olevien ryhmiensä keräämiin lukuihin.

YK kertoo olevansa erittäin huolissaan väkivaltaisuuksien kärjistymisestä Sudanissa.

Kiivaat taistelut jatkuivat torstaina pohjoisafrikkalaisessa Sudanissa. Raskaimpia yhteenottoja käytiin maan pääkaupungissa Khartumissa ja sen ympäristössä.

Lauantaina alkaneissa yhteenotoissa on kuollut ainakin kolmisensataa ihmistä. Todelliset luvut voivat olla huomattavasti korkeampia, koska monet haavoittuneista eivät taistelujen vuoksi pääse sairaaloihin, joita niitäkin tulitetaan. Maailman terveysjärjestö WHO:n edustajan mukaan yhteensä yli 3 000 ihmistä on haavoittunut Khartumissa, maan länsiosassa sijaitsevalla Darfurin alueella, sekä muissa osissa maata.

Yhdysvallat valmistautuu suurlähetystönsä evakuointiin

Yhdysvallat lähettää joukkoja Sudanin lähialueelle Sudanin-suurlähetystönsä mahdollista evakuointia varten, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Ministeriö kertoo lausunnossaan seuraavansa Sudanin tilannetta ja tekevänsä suunnitelmia erinäisiä tilanteita varten. Osana tätä valmistelua ministeriö kertoo ottavansa Sudanin lähialueilla käyttöön lisävalmiuksia, jotka liittyvät suurlähetystön henkilöstön mahdollisen lähdön turvaamiseen, jos olosuhteet niin vaativat. AFP on tulkinnut tämän tarkoittavan joukkojen lähettämistä.

Ministeriö alleviivaa tiedotteessaan, ettei se spekuloi mahdollisilla tulevilla toiminnoillaan muun muassa turvallisuuden vuoksi.

Koteihinsa linnoittautuneiden olot käyvät yhä vaikeammiksi

Koteihinsa linnoittautuneiden asukkaiden olot ovat käyneet päivä päivältä vaikeammiksi, koska sekä sähkö että juokseva vesi ovat monin paikoin poikki eivätkä asukkaat pysty täydentämään ruokavarastojaan taistelujen riehuessa.

”Tänään heräsimme puoli viideltä aamulla hävittäjien ja ilmaiskujen ääniin. Olemme lukinneet ovet ja ikkunat ja toivomme, ettei harhaluoteja osuisi rakennukseemme, kertoi kaupungin eteläosassa asuva Nazek Abdalla”, 38.

Abdallan harras toive oli, että maahan saataisiin tulitauko perjantaina, kun vietetään muslimien pyhän kuukauden, ramadanin, ja paastonajan loppua.

”Toivomme, että taistelut loppuisivat silloin, mutta ei niin tule käymään.”

RSF:n ja Sudanin asevoimien yhteenotot alkoivat viikonloppuna, kun asevoimien kerrottiin hyökänneen RSF:n tukikohtaan. Myöhemmin asevoimat kertoi tuhonneensa RSF:n tukikohtia ilmaiskuilla.

Sudanin uusien taisteluiden pelätään laajenevan täysimittaiseksi sisällissodaksi, joka vaikuttaisi myös naapurimaihin.

Egypti evakuoi sotilaitaan Sudanista

Sudaniin yritettiin tiistaina saada aikaan vuorokauden mittaista tulitaukoa muun muassa haavoittuneiden evakuoimiseksi, mutta taistelut ovat jatkuneet yrityksistä huolimatta.

Egyptin asevoimat on puolestaan evakuoinut sotilaitaan Sudanin pohjoisosasta. Sudanin asevoimien mukaan yhteensä 177 egyptiläistä sotilasta evakuoitiin neljällä egyptiläisellä sotilaita kuljettavalla lentokoneella.

Aiemmin Sudanin asevoimat kertoi, että maasta evakuoitiin 177 puolisotilaallisten RSF-joukkojen vangitsemaa sotilasta, mutta korjasi myöhemmin lausunnostaan pois maininnan RSF-joukoista.

Sudanin asevoimia vastaan taistelevien RSF-joukkojen on aiemmin raportoitu vanginneen egyptiläissotilaita Sudanin pohjoisosassa. Arabiemiraatit on kertonut johtaneensa sovitteluja RSF:n vangitsemien egyptiläisten vapauttamiseksi.

Osapuolet eivät ole valmiita neuvottelemaan

Al-Jazeeran mukaan Sudanin asevoimat on sulkenut pois mahdollisuuden neuvotteluista RSF:n kanssa. Asevoimien mukaan ainoissa mahdolliset neuvottelut olisivat sellaiset, joissa keskusteltaisiin RSF-joukkojen antautumisesta.

”Emme näe, että nyt on olemassa osapuolta, jonka kanssa voisimme istua alas neuvottelemaan”, Sudanin asevoimien komentaja Abdel Fattah al-Burhan on kertonut al-Jazeeralle.

Al-Burhan kertoi kuitenkin olevansa avoin sovittelulle, mutta painotti, ettei suoria neuvotteluja puolisotilaallisten joukkojen kanssa tulla näkemään.

Al-Jazeera on keskustellut tuoreeltaan myös RSF-joukkoja komentavan Mohamed Hamdan Daglon kanssa.

”Al-Burhan aloitti taistelut, ja hän on vastuussa sudanilaisten murhasta, joten hänen kanssaan ei voida käydä neuvotteluja”, Daglo puolestaan sanoo qatarilaismedian mukaan.

”RSF vaatii todellista demokraattista siirtymää, ja al-Burhan on syy, miksi sitä ei ole toteutettu”, hän jatkoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut