Sudanin yhteenotot jatkuvat – ainakin 56 siviiliä on saanut surmansa, joukossa YK:n ruokahuollon työntekijöitä

Jännitteet olivat kiristyneet puolisotilaallisten joukkojen ja maan armeijan välillä jo useampia viikkoja.

Savu kuvattiin lähellä Halfayan siltaa. Maan pääkaupungissa Khartumissa on raportoitu puolisotilaallisten joukkojen ja armeijan välisistä yhteenotoista.

| Päivitetty

Sudanissa maan armeijaa vastaan taistelevat puolisotilaalliset RSF-joukot väittivät lauantaina vallanneensa sekä presidentinpalatsin että maan pääkaupungin Khartumin lentokentän. Maan armeija kiisti väitteet.

RSF-joukkojen komentaja Mohamed Hamdan Daglo sanoi, että hänen joukkonsa jatkavat taisteluja siihen saakka kunnes kaikki armeijan tukikohdat on vallattu.

Daglo kehotti samalla armeijan sotilaita liittymään hänen joukkoihinsa.

RSF:n ja armeijan yhteenotot alkoivat lauantaina, kun armeijan kerrottiin hyökänneen RSF:n tukikohtaan. Myöhemmin lauantaina armeija kertoi tuhonneensa RSF:n tukikohtia ilmaiskuilla.

Molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan väkivaltaisuuksien aloittamisesta.

Sudanin lääkäriliiton mukaan ainakin 56 siviiliä on saanut surmansa taisteluissa ja kaiken kaikkiaan ainakin 600 ihmistä on loukkaantunut yhteenotoissa.

Kolme YK:n ruokaohjelman työntekijää on saanut surmansa Sudanin taisteluissa, kertoo YK:n Sudanin ohjelmajohtaja. Kolmikko kuoli Kabkabiyassa Pohjois-Darfurissa.

Suomen ulkoministeriö kehotti Twitterissä Sudanissa olevia suomalaisia pysyttelemään sisätiloissa ja seuraamaan viranomaisten suosituksia ja varoituksia sekä ilmoittamaan tilanteestaan läheisilleen.

EU ja YK vetosivat rauhan puolesta

YK, EU, Arabiliitto ja Afrikan unioni vaativat kaikki väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista. Myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoi olevansa huolestunut tilanteesta ja jopa Venäjä vaati välitöntä väkivallan lopettamista.

”Olen ollut yhteydessä molempiin osapuoliin ja pyytänyt väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista, jotta Sudanin kansa turvallisuus voidaan taata ja maa säästyy enemmältä väkivallalta”, sanoi YK:n Sudanin ohjelmajohtaja Volker Perthes.

”Hälyttäviä uutisia taisteluista Sudanissa. EU kehottaa kaikkia joukkoja lopettamaan väkivallan välittömästi. Taistelujen laajeneminen vain pahentaa tilannetta. Kansalaisten suojelun on oltava etusijalla”, kirjoitti EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell Twitterissä.

Jännitteet olivat kiristyneet RSF:n ja armeijan välillä jo useampia viikkoja. Sudanissa valtaa pitävällä asevoimien komentajalla Abdel Fattah al-Burhanilla on ollut erimielisyyksiä Daglon kanssa suunnitelmista palauttaa maa siviilihallintoon ja sulauttaa RSF osaksi maan armeijaa.

Sudania kolme vuosikymmentä diktaattorina hallinnut Omar al-Bashir syrjäytettiin vallasta 2019 mittavien mielenosoitusten jälkeen. Lyhyen siviilihallinnon jälkeen al-Burhan kaappasi vallan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut