Unkari aikoo jatkaa ydinvoimalan laajentamista Venäjän kanssa – toivoo EU:lta vihreää valoa ”onnistuneelle yhteistyölle”

Unkari haluaa myös lisätä kaasun ostamista Venäjältä sekä kuljettaa öljyä Unkariin Ukrainan läpi kulkevan putken kautta.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó on vieraillut Suomessakin vuoden 2019 ulkoministerikokouksessa Helsingissä. Venäläisen ydinvoimayhteistyön osalta Suomi ja Unkari kulkevat kuitenkin selvästi eri polkuja.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó on sanonut maansa aikovan jatkaa ydinvoimalansa laajennusprojektia Venäjän valtiollisen ydinenergiayhtiön Rosatomin kanssa. Szijjártó puhui asiasta vierailullaan Moskovassa tiistaina.

Aiemmin Unkarin pääministeri Viktor Orban on ilmoittanut maansa aikovan estää venäläiseen ydinvoimaan kohdistuvat mahdolliset EU-pakotteet veto-oikeudellaan. Orban sanoi tammikuun lopulla, että energiayhteistyö Venäjän kanssa on Unkarille välttämätöntä.

Ukraina on vaatinut ydinenergian sisällyttämistä pakotteisiin ja Rosatomin lisäämistä pakotelistalle.

Rosatom sai viime vuonna luvan Unkarin ainoan ydinvoimalan laajentamiselle kahdella ydinreaktorilla. Voimalassa on jo entuudestaan neljä venäläisreaktoria. Kyseinen Paksin ydinvoimala on erittäin tärkeä Unkarin sähköntuotannolle, sillä se tuottaa noin 40 prosenttia Unkarin sähköstä.

Orbanin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähes vuosikymmen sitten solmiman sopimuksen mukaan uudet reaktorit on määrä ottaa käyttöön vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa Fennovoima keskeytti Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisen Rosatomin kanssa pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa.

Toivoo vihreää valoa EU:lta

Szijjártón mukaan Venäjän kanssa on sovittu muutoksista Paksin ydinvoimalan laajennuksen rakennus- ja rahoitussopimukseen, jonka hän toivoi Euroopan komission hyväksyvän nopeasti investoinnin edistämiseksi.

”Toivomme, että Euroopan komissio ei halua vaarantaa Unkarin energiavarmuutta pitkällä aikavälillä”, Szijjártó sanoi lausunnossaan Facebookissa jaetulla videolla.

”Monesti he yrittävät selvästi blokata Unkarin ja Venäjän onnistuneen ydinvoimayhteistyön kaikkialla Euroopassa poliittisin keinoin ja laittomin päätöksin”, hän sanoi.

Szijjártón mukaan energiayhteistyö ei rajoitu ydinvoimaan. Unkari voi hänen mukaansa myös tarvittaessa ostaa enemmän kaasua Venäjältä kuin mistä on sovittu nykyisessä sopimuksessa.

Szijjártó kertoi myös Unkarin ja Venäjän sopineen venäläisen raakaöljyn toimittamisen jatkamisesta Unkarin öljy- ja kaasuyhtiölle Ukrainan läpi kulkevan Druzhba (Ystävyys) -putken kautta. Unkarilaisyhtiö MOL aikoo neuvotella kauttakulkumaksuista suoraan putkilinjan ukrainalaisten operaattoreiden kanssa, Szijjártó sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut