Israelin poliisikomentaja myöntää virheet voiman­käytössä al-Aqsan moskeijassa

Israelissa väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viimeviikkoisten al-Aqsan yhteenottojen jälkeen.

Israelin poliisi otti kiinni yli 350 ihmistä yhteenotossa al-Aqsan moskeijassa keskiviikon vastaisena yönä. Israelin poliisin komentaja Kobi Shabtai kuvattiin Tel Avivissa.

STT

Israelin poliisin komentaja Kobi Shabtai myöntää, että poliisit käyttivät ”hieman liikaa voimaa” tehdessään ratsian al-Aqsan moskeijaan Jerusalemissa viime viikolla. Shabtai kommentoi asiaa israelilaismedian haastattelussa, josta kertoo Times of Israel.

Israelin poliisi otti kiinni yli 350 ihmistä yhteenotossa al-Aqsan moskeijassa keskiviikon vastaisena yönä. Poliisin mukaan yhteenotto sai alkunsa, kun virkavalta yritti poistaa moskeijaan telkeytyneitä ihmisiä. Yhteenotoista levisi videomateriaalia, jossa näkyy poliisien lyövän moskeijassa olleita muslimeja.

Shabtai kuitenkin puolusti poliisin ratkaisua mennä moskeijaan. Hänen mukaansa moskeijaan oli linnoittautunut mellakoitsijoita, jotka olivat aseistautuneet kivin, ilotulittein ja itse tehdyin pommein. Poliisin tarkoituksena oli estää mellakka ja voimaa oli käytettävä jotta noin 400 mellakoitsijaa saatiin hallintaan, Shabtai sanoi.

Poliisi kertoi tuoreeltaan keskiviikkona, että heitä paiskottiin kivillä ja ammuttiin ilotulitusraketeilla, kun he menivät moskeijaan.

”Olenko iloinen näistä kuvista, jotka sieltä tulivat? En. Tutkimme tapausta, tulemme oppimaan siitä ja ymmärtämään, mitä tapahtui, mutta lopulta kaikki näkivät lyhyen hetken isommasta kuvasta, missä suuri, suuri määrä poliiseja meni sisään ja hoiti tilanteen kunnioituksella”, Shabtai sanoi haastattelussa Times of Israelin mukaan.

Israelissa väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viimeviikkoisten al-Aqsan yhteenottojen jälkeen. Temppelivuorella sijaitseva al-Aqsa on muslimien pyhimpiä paikkoja. Temppelivuorella sijaitsee myös juutalaisten pyhin rukouspaikka Länsimuuri.

Vältyttiin väkivaltaisuuksilta

Sunnuntain vastaisena yönä satojen ihmisten kerrottiin jälleen linnoittautuneen moskeijaan, mutta uusilta yhteenotoilta vältyttiin.

Israelin poliisin oli päättänyt sunnuntaiaamuna, ettei se menisi moskeijaan sisään välttääkseen uusia väkivaltaisuuksia. Israelilaisuutisissa kerrottiin, etteivät moskeijaan telkeytyneet poliisin mukaan olleet varustautunut ”sellaisella tavaralla”, joka olisi voinut aiheuttaa väkivaltaista välikohtausta. Uutisten mukaan moskeijasta ”evakuoitiin” sinne linnoittautuneet varhain sunnuntaiaamuna.

Temppelivuorta hallinnoiva Jordania oli varoittanut Israelia välttämään moskeijaan linnoittautuneiden ihmisten väkivaltaista poistamista. Israelin ulkoministeriö oli puolestaan vaatinut Jordanian viranomaisia välittömästi poistamaan palestiinalaiset moskeijasta.

Sunnuntaina poliisi päästi juutalaisvierailijoita Temppelivuoren alueelle poliisivartioiden saattelemana. Lisäksi Itkumuurina tunnetulle Länsimuurille oli kertyneenä sunnuntaiaamuna tuhansia ihmisiä. Times of Israelin mukaan jotkut muslimit huusivat juutalaisvieraille, mutta väkivaltaisuuksista ei raportoitu.

Jännitteet kiristyneet

Pääsiäinen alkoi Israelissa verisesti. Perjantai-iltana italialainen turisti kuoli ja useita loukkaantui, kun autoilija ajoi jalankulkijoiden joukkoon Tel Avivissa. Aiemmin perjantaina kaksi brittiläis-israelilaista sisarusta kuoli ja heidän äitinsä haavoittui vakavasti ampumisessa Israelin miehittämällä Länsirannalla.

Viime viikolla jännitteet kiristyivät alueella laajemminkin.

Israelin asevoimat teki pitkänperjantain vastaisena yönä sarjan iskuja Libanoniin ja Gazan alueelle. Kyseessä oli vastaisku torstaina Libanonin puolelta Israeliin ammuttujen yli 30 raketin vuoksi.

Varhain sunnuntaina Israel ilmoitti iskeneensä myös Syyriaan vastineena aiemmin Syyrian puolelta Israelia kohti ammutuista raketeista.

Sunnuntaina kerrottiin, että Hizbollahin ja Hamasin johtajat tapasivat Libanonin Beirutissa keskustellakseen liittolaisryhmien valmiudesta vastustaa Israelin toimia. Äärijärjestö Hamas hallitsee Gazan kaistaa, kun taas Hizbollah on Iranin tukema shiialiike, jonka tukikohta on eteläisessä Libanonissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut