Valkoinen talo luovutti salaisen raportin: syyttää Trumpia Afganistanin vetäytymisen epäonnistumisesta

Valkoisen talon mukaan Trumpin hallinto jätti Bidenin hallinnolle päivämäärän vetäytymiselle muttei suunnitelmaa sen toteuttamiseen.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on ilmoittanut luovuttaneensa kongressille odotetun salaisen raportin maan joukkojen vetämisestä Afganistanista vuonna 2021. Valkoinen talo puolustaa edelleen toimintaansa vetäytymis­päätöksessä ja sanoo, ettei tilanteen kehittymistä olisi voinut muuttaa.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston (NSC) mukaan presidentti Joe Biden kieltäytyi lähettämästä uutta sukupolvea yhdysvaltalaisia taistelemaan sotaan, jonka olisi maan osalta pitänyt päättyä jo kauan sitten.

Kongressille lähetetyssä, julkiseksi luokitellussa tiivistelmässä Valkoinen talo vakuuttaa, että Bidenin hallinto teki tilanteessa kaiken voitavansa. Valkoinen talo syyttää Bidenia edeltäneen Donald Trumpin hallinnon ja Talebanin tekemää sopimusta, jonka se katsoo panneen Bidenin hallinnon mahdottomaan tilanteeseen.

Asiakirjassa sanotaan, että Trumpin hallinto jätti Bidenin hallinnolle päivämäärän vetäytymiselle muttei suunnitelmaa sen toteuttamiseen. Lisäksi Valkoinen talo katsoo, että turvalliseen ja järjestelmälliseen poistumiseen vaadittavat virastot ja järjestelmät olivat neljän vuoden laiminlyönnin jälkeen kelvottomassa kunnossa.

Järkytti ympäri maailman

Tiivistelmän mukaan mikään tiedustelupalvelu ei ollut ennakoinut Afganistanin joukkojen katastrofaalista romahdusta. Valkoisen talon näkemys on, että ainoastaan pysyvä ja mittavasti laajennettu Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo olisi voinut estää Talebanin nousun valtaan.

Kansainvälisten joukkojen vetäytyminen Afganistanista päätti 20 vuoden yrityksen päihittää Talebanin sissitaistelijat.

Vetäytyminen järkytti sekä Yhdysvalloissa että liittolaismaissa, kun Taleban syrjäytti länsimaiden kouluttamat afganistanilaisjoukot muutamassa viikossa ja pakotti viimeiset Yhdysvaltain joukot epätoivoiseen evakuointiin pääkaupunki Kabulin lentokentältä. Ennennäkemättömässä operaatiossa yli 120 000 ihmistä saatiin pois maasta vain päivien aikana.

Täpötäyden lentokentän ympäristössä tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli toistakymmentä yhdysvaltalaissotilasta ja 170 afganistanilaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut