Macron haluaa eläkelakien muutokset voimaan vielä tänä vuonna, valmis hyväksymään epäsuosionsa

Macronin hallitus runnoi eläkeikää nostavan uudistuksen väkisin läpi, mikä on aiheuttanut Ranskassa laajoja mielenosoituksia.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan kiistanalainen eläkeikää nostava lakiuudistus on välttämätön. Macron kommentoi uudistusta keskiviikkona 22.3. suorassa televisiolähetyksessä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi keskiviikkona haluavansa eläkelakien muutokset voimaan vuoden loppuun mennessä. Macronin mukaan eläkeuudistus on välttämätön, vaikka se onkin kohdannut laajaa vastustusta.

”Tämä uudistus on välttämätön, mutta se ei tee minua onnelliseksi. Olisin mieluummin jättänyt sen tekemättä”, Macron sanoi suorassa televisiolähetyksessä vastatessaan toimittajien kysymyksiin eläkelakien muutoksista.

Hän sanoi myös olevansa valmis hyväksymään epäsuosionsa seurauksena kiistanalaisesta eläkeuudistuksesta.

”Jos minun on valittava lyhyen aikavälin mielipidemittausten ja maan yleisen edun välillä, valitsen maan yleisen edun”, Macron sanoi.

Pääministerillä Macronin luottamus

Lähetyksessä Macron torjui opposition kehotukset erottaa pääministeri Elisabeth Borne eläkeuudistuksen käsittelyn vuoksi.

”Hänellä (Bornella) on luottamukseni johtaa tätä hallitusryhmää”, Macron sanoi televisiohaastattelussa.

Macron lisäsi, että Bornen pitäisi nyt laatia ohjelma, joka vaikuttaisi ranskalaisten arkeen konkreettisin tavoin.

Uutistoimisto AFP:n presidenttiä lähellä olevista lähteistä hankkiman tiedon mukaan Macron on penännyt liittolaisiltaan uusia ideoita siihen, miten hallinnon tulisi toimia seuraavien kahden kolmen viikon aikana.

Macronin hallitus runnoi väkisin läpi uudistuksen, joka muun muassa nostaa eläkeiän 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentää aikaa, joka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen. Esitystä ei alistettu lainkaan parlamentin alahuoneen äänestykseen, koska se ei olisi mennyt läpi, vaan se hyväksyttiin perustuslain kiistanalaisen pykälän avulla.

Macronin hallitus selvisi niukasti kahdesta epäluottamuslauseäänestyksestä maanantaina.

Ammattiliitot ovat vastustaneet eläkelakien muutoksia jyrkästi. Eläkeuudistusta vastustavia lakkoja ja muita mielenilmauksia on suunniteltu jälleen torstaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut