Presidentti Sauli Niinistö kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa olevansa ”tällä erää helpottunut” Nato-prosessin etenemisestä.
”Onhan se helpotus, mutta täytyy muistaa, että tämä on pidempi prosessi, joka kuitenkin edelleen jatkuu”, Niinistö totesi.
Siihen Niinistö ei ottanut lähetyksessä kantaa suoraan, koska Suomi voisi olla Naton jäsen.
Niinistö vieraili perjantaina ja lauantaina Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vieraana. Vierailun aikana Erdoğan ilmoitti, että Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen maan 14. huhtikuuta järjestettäviä parlamenttivaaleja.
”Siinä ajassa pitäisi Turkin toimia, muuten venähtää aika pitkälle Turkin vaalitauon takia”, Niinistö arvioi lauantaina.
”Parhaassa mahdollisessa tapauksessa silloin pääsiäisen nurkilla viisaampia ollaan.”
Niinistön mukaan ennen Suomen 2. huhtikuuta järjestettäviä eduskuntavaaleja ”tuskinpa” jäseneksi kuitenkaan vielä päästään.
Ruotsia kohtaan Turkin sanoma ei ollut yhtä suopea. Erdoğan muun muassa moitti kurdiryhmien Ruotsissa järjestämiä mielenilmauksia ja vaati maata luovuttamaan terroristeina pitämiään henkilöitä Turkkiin.
Erdoğan sanoi, ettei Suomen kanssa ole samoja ongelmia.
”Koska samanlaisia mielenilmauksia (kuin Ruotsissa) ei ole ollut Suomessa, meidän täytyi erottaa Suomi Ruotsista”, hän sanoi.
”Suomi kaipaa kovasti myös Ruotsin jäseneksi”, toisti Niinistö jo perjantaina antamansa kannan lauantaina.
Niinistö kertoo keskustelleensa aiheesta moneen kertaan Ruotsin valionjohdon kanssa kuluneella viikolla.
Erdoğanin kanssa käyty vuoropuhelu käytiin Niinistön mukaan hyvässä hengessä.
”Jos nyt hattua käyttäisin, en olisi sitä joutunut kertaakaan käteen ottamaan”, Niinistö kuvaili Turkin kanssa käytyjä keskusteluja.
”En ole kertaakaan törmännyt sellaiseen tilanteeseen, että olisi pitänyt olla erikseen jotain anelemassa.”
Niinistö kertoi Ylen Ykkösaamussa myös, että tapaamisen eräs päätarkoitus hänen kannaltaan oli puhuttaa Erdoğania geopoliittisesta tilanteesta.
Niinistö sanoi olevansa siitä hyvin huolissaan, sillä koko ajan ollaan menossa vaarallisempaan suuntaan. Niinistö sanoi, että Erdoğanilla on keskusteluyhteys Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiin, Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, Pekingiin ja Iranin presidentti Ebrahim Raisiin. Niinistön mukaan Erdoğanin tuntumaa oli hyvä kuulla siihen mittaan kuin Erdoğan sitä avasi.
Niinistöltä kysyttiin lisäksi, että missä vaiheessa alkoi näyttää siltä, että Turkki on valmis hyväksymään Suomen jäsenyyden. Niinistön mukaan on ollut nähtävissä jo pidempään julkisuudessakin, että Suomelle ollaan valmiita sanomaan kyllä, Ruotsille ei.
Niinistö sanoo, että ennen vuodenvaihdetta hän luki tilannetta niin, että se on ollut siitä kiinni, että Suomen presidentti tulee vierailulle.
”Vierastin sitä ajatusta aika lailla sen takia, että olisimme silloin olleet aloitteentekijä, että erottakaa meidät – Suomi ja Ruotsi.”
Tätä ei Niinistön mukaan hän tai Suomi muutoinkaan halunnut tehdä, ja se oli saatettu myös Turkin tietoon.
Niinistön mukaan viime viikolla saatiin kuitenkin tietää, että Turkki ja presidentti Erdoğan olivat tehneet päätöksen, että Erdoğan tulee lähettämään asian parlamenttiin.
”Se on sitten ehkä tapakulttuurikysymys, että hän kaipasi Suomen presidentin vastasignaalia.”
Niinistön mukaan hän oli tuossa vaiheessa tehnyt moneen kertaan myös Ruotsille selväksi tilanteen. Asia oli käyty läpi lisäksi yhdysvaltalaisten kanssa.