Fidzi on vaarassa jäädä valtameren nielaisemaksi – sadat saarivaltion yhteisöt elävät siirtouhan alla

Australialaisen tutkimuksen mukaan merenpinta on noussut läntisellä Tyynellämerellä kahdesta kolmeen kertaa nopeammin kuin keskimäärin maailmanlaajuisesti.

Lavenia McGoon uskoo, että ilmastonmuutoksen myötä nouseva valtameri pakottaa lopulta hänet lähtemään kodistaan

17.3. 22:02

Tyynimeri on nielaissut alleen Fidzin saarivaltiossa Togorun kylän hautausmaan. Nyt Togorun pitkäaikainen asukas Lavenia McGoon pelkää päivää, jolloin hänen talonsa jää veden alle.

Hautausmaalle oli aikanaan haudattu noin 200 ihmistä, mutta sittemmin suurin osa vainajista on siirretty sisämaahan.

70-vuotias McGoon on kasannut rannalle vanhoista autonrenkaista muurin, jonka hän toivoo pitävän meren toistaiseksi loitolla rannalla sijaitsevasta talostaan.

Hän uskoo, että ilmastonmuutoksen myötä nouseva valtameri pakottaa lopulta hänet lähtemään kodistaan. Hän on asunut lähes 60 vuotta Togorussa.

”Kukaan ei voi pysäyttää sitä. Kukaan ei voi pysäyttää vettä”, McGoon sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Fidzi on eteläisellä Tyynellämerellä, Australian itäpuolella sijaitseva runsaasta 300 saaresta koostuva valtio. Togoru sijaitsee Fidzin suurimman saaren Viti Levun etelärannikolla.

Togoru on yksi kymmenistä Tyynenmeren saariston rannikkokylistä, jotka jo kohtaavat ilmastonmuutoksen karun todellisuuden.

McGoon kertoo, että 20–30 viime vuoden aikana rannasta liki 55 metriä on jäänyt merenpinnan alle.

”Meillä oli ennen viljelmiä talon edessä”, McGoon sanoo ja osoittaa merelle päin.

Yli 70 prosenttia asukkaista asuu rannikon äärellä

Fidzi on huolellisesti valmistautunut hetkeen, jolloin sen pitää siirtää rannikkokyliään ilmastonmuutoksen vuoksi. Hallituksen mukaan yli 600 yhteisöä voidaan joutua muuttamaan. Näistä 42 on kiireellisesti uhattuina.

Saarivaltion 900 000 asukkaasta yli 70 prosenttia asuu viiden kilometrin säteellä rannikosta.

Australialaisen Monash-yliopiston mukaan merenpinta on noussut läntisellä Tyynellämerellä kahdesta kolmeen kertaa nopeammin kuin keskimäärin maailmanlaajuisesti.

Fidzillä on onnekseen myös ylänköalueita, minkä vuoksi kylien ja ihmisten uudelleensijoittaminen maan sisällä on mahdollista. Toisin on kokonaan alavilla mailla, kuten Tyynenmeren saarivaltioilla Kiribatilla ja Tuvalulla, joista voi tulla kokonaan asumiskelvottomia seuraavien 30 vuoden aikana.

Fidzin pohjoisen saaren Vanua Levun kylä Vunidogoloa on yksi maailman ensimmäisistä kylistä, jotka on siirretty merenpinnan nousun vuoksi. Kylä siirrettiin Fidzissä korkeammalle alueelle vuonna 2014.

Merivesien lämpeneminen häiritsee kalastusta

Veivatuloan kylässä on päätetty sopeutua vaikeaan tilanteeseen ennen kuin 200 kyläläisen on luovuttava kodeistaan ja muutettava pois. Veivatuloa sijaitsee noin 40 kilometriä länteen pääkaupunki Suvasta.

Kylän paalutalot katsovat merelle, ja merisuola on syönyt reikiä rakennusten seiniin. Veivatuloa on vedonnut maan hallitukseen, jotta se vahvistaisi kylän vanhaa rantavallia, jota aallot rikkovat nyt säännöllisesti.

Alueen tiedottaja Sairusi Qaranivalu sanoo, että muutto on tuskallinen ajatus Veivatuloan kaltaiselle kylälle.

”Se hajottaisi perinteisen elämämme ja tapamme elää yhdessä”, hän sanoo AFP:lle.

Vaikka vesi lähestyy kylää, on kyläläisten lähdettävä aiempaa kauemmaksi merelle saadakseen kalaa.

YK:n mukaan noin puolet Fidzin maaseudun asukkaista elää kalastamisella. Maan kalastukseen kohdistuu kuitenkin paineita.

Merivesien lämpeneminen häiritsee rannikon ekosysteemejä samalla kun ulkomaiset alukset ovat saalistaneet arvokkaita kaloja, kuten tonnikalaa.

Paikallinen kalastaja Abaitia Rosivulavula kertoo AFP:lle, että nykyään hait syövät valtaosan hänen syöteistään ja se vähäinen määrä kalaa, minkä hän saa pyydettyä, on pienikokoista.

”Ennen kalaa oli paljon. Ennen kalat olivat kooltaan isoja, nyt ne ovat tällaisia”, hän sanoo ja havainnollistaa käsillään kalojen kutistunutta kokoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut