Ranskan parlamentti kaaoksessa: Macron aikoo ohittaa parlamentin ja ajaa eläkeuudistuksensa läpi väkisin – oppositio raivoissaan

Mielipidemittausten mukaan noin kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa muutoksia, jotka muun muassa nostaisivat eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo ajaa väkisin läpi kiistellyn eläkeuudistuksensa ilman parlamentin äänestystä

16.3. 18:17 | Päivitetty 16.3. 18:43

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo ajaa väkisin läpi kiistellyn eläkeuudistuksensa ilman parlamentin äänestystä, vahvistaa pääministeri Elisabeth Borne. Macron aikoo käyttää hyväkseen perustuslain pykälää, joka mahdollistaa parlamentin ohittamisen.

Bornen mukaan hallitus ei voi vaarantaa koko eläkejärjestelmän tulevaisuutta alistamalla sitä äänestykseen, Presidenttiä lähellä olevien lähteiden mukaan tälle oli selvinnyt, että lakiesitys olisi kaatunut niukasti. Eläkeuudistus ehdittiin jo hyväksyä parlamentin ylemmässä kamarissa, senaatissa.

Oppositio oli raivoissaan tiedoista, joiden mukaan äänestystä ei olisikaan tulossa sen jälkeen kun asiasta oli keskusteltu viikkokausia parlamentissa.

”Kun presidentillä ei ole kansan tukea eikä enemmistöä kansalliskokouksessa hänen on vedettävä lakiesityksensä takaisin”, sanoi sosialistien johtaja Olivier Faure.

Bournen ilmoitus ajoi parlamentin kaaokseen, jonka aikana oppositio ivasi pääministeriä ja lauloi kovaan ääneen Ranskan kansallislaulua.

Suurin osa ranskalaisista vastustaa uudistusta

Laitaoikeiston oppositiota johtava Marine Le Pen sanoi opposition esittävän epäluottamuslausetta hallitukselle. Äänestys voi johtaa hallituksen kaatumiseen, sillä hallituksella ei ole enemmistöä parlamentissa.

Mielipidemittausten mukaan noin kaksi kolmannesta ranskalaisista vastustaa muutoksia, jotka muun muassa nostaisivat eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidentäisivät sitä aikaa, joka ihmisten on oltava töissä ennen kuin he saavat täyden eläkkeen.

Ranskassa on ollut ammattiliittojen koolle kutsumia laajoja lakiesitystä vastustavia mielenilmauksia ympäri maata. Pariisissa mielenosoituksia on tehostettu roskakuskien lakolla, joka alkoi jo viime viikon alkupuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut