Turkki ratifioimassa Suomen Nato-jäsenyyden ennen maan vaaleja – Unkari: Emme ole viimeinen maa, joka ratifioi

Turkkilaisten lähteiden mukaan Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen omia vaalejaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasivat YK:n päämajassa New Yorkissa syyskuussa.

15.3. 10:45 | Päivitetty 15.3. 16:28

Unkari ei tule olemaan viimeinen Naton jäsenmaa, joka ratifioi sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyden. Tiedot perustuvat Helsingin Sanomien Unkarin suurlähetystöstä saamiin tietoihin.

HS kysyi suurlähetystöstä, aikooko Unkari pitää kiinni siitä, että se ratifioi Suomen jäsenyyden ennen Turkkia.

Huomattavaa Unkarin suurlähetystön lausunnossa on se, että siinä käsitellään Suomea ja Ruotsia yhdessä, ei erikseen, vaikka kysymys koski vain Suomea. Se ei ota kantaa tilanteeseen, jossa Turkki ratifioisi Suomen jäsenyyden ennen Ruotsin jäsenyyttä.

Turkin odotetaan puolestaan ilmoittavan Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista perjantaina. Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoo lunastavansa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän on tavannut presidentti Sauli Niinistön Istanbulissa.

Erdoğan puhui asiasta turkkilaisille toimittajille Turkin parlamentissa pääkaupunki Ankarassa. Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto julkaisi Twitterissä videon Erdoğanin vastauksesta.

Turkki on useampaan otteeseen antanut ymmärtää voivansa hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyden, mutta ei vielä Ruotsin.

Erdoğanin mukaan prosessia Suomen Nato-jäsenyydestä jatketaan normaaliin tapaan, Turkki tekee oman velvollisuutensa asiassa ja lunastaa lupauksensa Suomelle tavattuaan Niinistön.

”Teemme oman velvollisuutemme asiassa. Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme”, Erdoğan muotoili.

Reutersin ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen maan parlamentin- ja presidentinvaaleja.

Reutersin tiedot perustuvat kahden turkkilaisen lähteen tietoihin, joiden mukaan Suomen jäsenyys ratifioidaan ennen toukokuun puolivälin vaaleja, eli ennen kuin maan nykyinen parlamentti lopettaa työskentelyn huhtikuun puolivälissä. Tarkka aika ei ole tiedossa, mutta presidentinvaalit järjestetään Turkissa toukokuun 14. päivänä. Lisäksi lähteiden mukaan Suomen jäsenyys käsitellään irrallaan Ruotsin jäsenyydestä.

Helsingin Sanomien niin ikään kahdelta turkkilaiselta lähteeltä saaman tiedon mukaan Turkki ilmoittaa ratifioinnista mitä todennäköisimmin presidentti Sauli Niinistön vierailun aikana Turkissa. Lähteiden mukaan Suomelle on annettu varsin varma lupaus, vaikka Turkki voi edelleen yllättää.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti aiemmin, että presidentti Sauli Niinistö vierailee Turkissa 16.–17. maaliskuuta 2023.

Vierailullaan Niinistö tapaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Istanbulissa perjantaina. Niinistön ja Erdoğanin on tarkoitus keskustella Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä sekä Suomen ja Turkin kahdenvälisistä suhteista. Lisäksi he keskustelevat Turkin taannoisesta maanjäristyksestä ja sen jälkeisestä jälleenrakentamisesta.

Niinistö vierailee myös Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Vierailulla on mukana myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Presidentin kansliasta kerrotaan STT:lle, että aloite vierailuun tuli Turkista. Niinistö ja Erdoğan ovat tavanneet edellisen kerran YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Kokous pidettiin viime syyskuussa Yhdysvalloissa.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson pehmitteli jo ruotsalaisia Suomen ja Ruotsin Nato-teiden ainakin hetkellisestä eroamisesta tiistaina.

Hän sanoi tiistaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan, että mahdollisuus sille, että Suomi liittyy sotilasliitto Natoon ilman Ruotsia, on kasvanut.

Kristersson korosti, että Ruotsi on paremmassa turvassa silloinkin, jos vain Suomi on Natossa. Kristerssonin mukaan ei ole kuitenkaan kysymys siitä, pääseekö Ruotsi Naton jäseneksi, vaan siitä, milloin se pääsee. Kristersson puhui maiden Nato-tiestä tiedotustilaisuudessa tiistaiaamuna.

Suomen Nato-jäsenyys oli presidentti Niinistöllä yhtenä keskustelunaiheena myös viime viikolla, kun hän tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Biden kertoi tapaamisen jälkeen Twitterissä, että hän teki selväksi tukensa Suomen ja Ruotsin pikaiselle liittymiselle Natoon.

Samoin Nato-jäsenyysprosessin eteneminen oli aiheena presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa, joka pidettiin poikkeuksellisesti viime sunnuntaina. Samalla Niinistö kertoi Yhdysvaltojen-vierailullaan käymistään keskusteluista.

Alkuviikolla Turkin hallintoa lähellä olevan Daily Sabah -lehti kertoi, että Erdoğanin neuvonantaja ja tiedottaja Ibrahim Kalin tapasi maanantaina Washingtonissa yhdysvaltalaisen kollegansa Jake Sullivanin. Tässäkin tapaamisessa keskusteltiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä.

Vielä vajaa kuukausi sitten Suomen ja Turkin presidenttien tapaaminen ei näyttänyt olevan millään tapaa näköpiirissä tai ajankohtainen. Münchenin turvallisuuskokoukseen osallistunut presidentti Niinistö kertoi, ettei hän ole ollut – eikä aiokaan olla – yhteyksissä presidentti Erdoğanin kanssa.

Muutamaa päivää myöhemmin Ruotsin Harpsundissa Niinistö myötäili Norjan pääministeriä Jonas Gahr Störeä, jonka mukaan Ruotsi ja Suomi täyttävät jo kirkkaasti kaikki Naton jäsenyyskriteerit.

"Mutta nyt näyttää siltä, että meillä on lisäksi jotkut turkkilaiset kriteerit. Niistä me emme tienneet, enkä usko Naton sääntöjen tuntevan sellaisia”, Niinistö sanaili tasan kolme viikkoa sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut