Kahdeksan kuoli Hampurin joukko­ampumisessa – uhrien joukossa epäilty ampuja, joka oli entinen Jehovan todistaja

Bild-lehden mukaan ampuminen tapahtui Jehovan todistajien valtakunnansalissa.

Raskaasti aseistautuneita poliiseja ampumapaikalla Saksan Hampurissa. Poliisin mukaan joukkoampuminen tapahtui noin kello 21 illalla torstaina.

10.3. 6:34 | Päivitetty 10.3. 14:10

Hampuri

Saksan joukkoampumisen taustalta ei ole paljastunut terroristista motiivia, kertovat syyttäjäviranomaiset. Poliisi on myös vahvistanut jo aikaisemmin saksalaislehdissä esitetyt tiedot, joiden mukaan epäilty ampuja oli aikaisemmin kuulunut Jehovan todistajiin.

Poliisin mukaan epäilty ampuja oli jättänyt seurakunnan vajaat kaksi vuotta sitten ja lähtöä oli ilmeisesti edeltänyt välirikko seurakunnan kanssa.

Hampurissa Jehovan todistajien valtakunnansalissa eilisiltana tapahtuneessa ampumisessa kuoli ampuja mukaan lukien kahdeksan ihmistä. Saksan media on kertonut aikaisemmin, että vakavasti haavoittuneita olisi kahdeksan. Kaikkiaan eriasteisia vammoja saaneita voi olla jopa yli kaksikymmentä.

Poliisin mukaan epäilty ampui itsensä, kun poliisin erikoisjoukot tunkeutuivat rakennukseen.

”Raportit tapahtumasta järkyttäviä”

Paikallisen Abendblatt-lehden mukaan valtakunnansalilla oli veritekojen aikaan menossa raamattupiiri. Hampurin poliisin erikoisyksikkö oli sattumalta lähellä paikkaa ja pääsi perille nopeasti hälytyksen tultua. Tultuaan paikalle poliisit kuulivat laukauksen rakennuksen yläkerroksista. Sinne päästyään poliisit löysivät ruumiin, joka mahdollisesti oli ampujan.

Poliisi varoitti ihmisiä katastrofitilanteisiin tarkoitetulla puhelinsovelluksella. Ihmiset määrättiin pysymään sisätiloissa ja lisäksi välttämään ampumapaikkaa ja sen lähialueita. Poliisi eristi ampumapaikan lähikadut ja valvoi aluetta myös ilmasta helikopterilla.

”Raportit tapahtumasta ovat järkyttäviä. Syvä osanottoni uhrien omaisille. Pelastuslaitos työskentelee tiiviisti löytääkseen tekijä(t) ja selvittääkseen taustat”, kirjoitti Hampurin pormestari Peter Tschentscher Twitterissä.

Saksassa tehty viime vuosina useita terrori-iskuja

Saksassa on viime vuosina tehty useita terrori-iskuja, joiden tekijät ovat olleet jihadisteja ja äärioikeistolaisia.

Yksi tuhoisimmista iskuista tapahtui Berliinin joulumarkkinoilla 2016, kun islamistiterroristi ajoi rekalla keskelle torialuetta ja 12 ihmistä sai surmansa. Tekijä oli tunisialainen mies, jonka turvapaikkahakemus oli hylätty. Hän oli terroristijärjestö Isisin kannattaja.

Sisäministeriön mukaan Saksassa on vaarallisiksi luokiteltujen islamistien määrä kasvanut vuosina 2013–2021 yhteensä 615:een.

Myös äärioikeistolaiset ovat tehneet Saksassa useita väkivaltaisia iskuja viime vuosina. Se on nostanut syytöksiä Saksan hallitusta kohtaan, ettei se ole tehnyt tarpeeksi kitkeäkseen uusnatsien väkivaltaa.

Helmikuussa 2020 äärioikeistolainen ampui 10 ihmistä ja haavoitti viittä Hanaun kaupungissa. 2019 kaksi ihmistä kuoli Hallessa, kun uusnatsit yrittivät hyökätä synagogaan juutalaisten suurena pyhäpäivänä jom kippurina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut