Presidentti Niinistö: Suomen Nato-lainsäädännön vahvistaminen mahdollista parin viikon sisällä

Niinistö aloitti maanantaina Yhdysvaltain-vierailunsa länsirannikolla. Vierailu kestää perjantaihin, ja sen teemana ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä talous- ja teknologiayhteistyö. Aamulehti näytti Niinistön ja Washingtonin kuvernöörin Jay Insleen tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä tässä jutussa. Nyt katsottavissa on tilaisuuden tallenne.

Presidentti Sauli Niinistö ja Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee pitivät maanantai-iltana yhteisen tiedotustilaisuuden.

6.3. 20:10 | Päivitetty 6.3. 22:06

Presidentti Sauli Niinistön mukaan hän voi vahvistaa Suomen kansallisen Nato-lainsäädännön jo maaliskuun aikana. Niinistö on aiemmin sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti eduskunnan hyväksymisen jälkeen. Presidentti kertoi asiasta maanantaina Yhdysvaltain-vierailunsa ensimmäisenä päivänä.

Niinistö kertoi, että hän on tapaamassa hallituksen kanssa viimeistään parin viikon kuluttua. Presidentti ja hallitus voivat kuitenkin tavata myös aiemmin ylimääräisessä kokouksessa.

”Mitä olen sanonut on, että allekirjoitan lain ennen eduskuntavaaleja. Ja pidän tuon lupauksen”, Niinistö vastasi lehdistötilaisuudessa STT:n kysymykseen.

Niinistön mukaan puhetta on ollut myös siitä, että Suomi myöhentäisi vahvistustaan, jotta Ruotsi ehtii saada oman lakinsa hyväksyttyä samanaikaisesti.

”Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että meillä olisi suunnilleen samat päivämäärät, mutta en usko enkä luule, että se on kaikkein tärkeintä. Kaikista tärkeintä on, että molemmissa maissa laki on olemassa”, Niinistö sanoi.

Niinistö aloitti maanantaina Yhdysvaltain-vierailunsa maan länsirannikolla Washingtonin osavaltion pääkaupungissa Olympiassa.

Puheessaan Washingtonin osavaltion senaatissa maanantaina illalla Suomen aikaa Niinistö korosti, kuinka jo ennestään vahva ja pitkäaikainen suhde Yhdysvaltojen ja Suomen välillä on vahvistunut nykyisessä ”kriittisessä geopoliittisessa tilanteessa”.

”Vahvistamme nyt suhteitamme muun muassa puolustuksen, kaupan, teknologian ja energiaturvallisuuden aloilla. Ja pian voimme kutsua toisiamme liittolaisiksi”, Niinistö totesi puheessaan.

Niinistö nosti puheessaan esiin Ukrainan tilanteen ja sen, että Ukrainan auttamisen on jatkuttava edelleen.

Niinistö myös lainasi presidentti Franklin D. Rooseveltiä:

”Meille suomalaisille Venäjän hyökkäys toi mukanaan oman historiamme kaikuja. Se herätti kollektiivisen muistimme. Kuvaillessaan Suomen taistelua Neuvostoliittoa vastaan talvisodassa presidentti Franklin D. Roosevelt kirjoitti: ’Suomen kansa on ylivertaisella urheudellaan ja voimakkaalla vastarinnallaan ylivoimaisia asevoimia vastaan voittanut moraalisen oikeuden elää ikuisessa rauhassa ja itsenäisyydessä maassa, jota se on niin urheasti puolustanut’”, Niinistö sanoi.

Niinistö kuvasi myös sitä, kuinka Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä Ruotsin kanssa, kun Venäjä hyökkäsi ”toista suvereenia naapuria vastaan”.

Presidentti Sauli Niinistö nosti puheessaan osavaltion senaatissa esiin muun muassa Suomen ja Washingtonin osavaltion yhteistyön.

”Joulukuussa 2021, kun Venäjän presidentti vaati, ettei Nato saa laajentua itään, me Suomessa tiesimme, mitä hän halusi. Hän yritti palauttaa vaikutuspiirit. Tällä tavoin hän halusi rajoittaa myös meidän oikeuttamme valita omat liittolaisemme. Tähän emme voineet suostua.”

Niinistö korosti myös sitä, että Suomi ei ainoastaan maksimoi omaa turvallisuuttaan Natoon liittymällä, vaan edistää koko liittokunnan turvallisuutta. Hän myös kiitti Yhdysvaltoja tuesta, jota Suomi on saanut koko jäsenyysprosessin aikana.

Niinistö nosti esiin myös erikseen Suomen ja Washingtonin osavaltion yhteistyön. Hän ensinnäkin toivoi, että hänen vierailunsa edistää yhteistyötä muun muassa huipputeknologiassa ja vihreässä siirtymässä.

”Washingtonin osavaltio on yksi Suomen tärkeimmistä kumppaneista Yhdysvalloissa. Ensimmäiset suomalaiset yhteisöt asettuivat tänne 1800-luvun lopussa. Vuonna 1915 Kirklandin Finn Hillissä oli noin 55 suomalaisperhettä ja 29 saunaa. – – Saunojen suhdeluku oli aika lailla kohdillaan täällä Washingtonin osavaltiossa yli sata vuotta sitten”, Niinistö sanoi ja sai yleisön nauramaan.

”Mitä suurempia haasteita kohtaamme, sitä tärkeämpää on, että kohtaamme ne yhdessä. Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja. Mutta Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa”, Niinistö sanoi puheensa päätteeksi.

Niinistön vierailu jatkui maanantaina muun muassa yhteisellä tiedotustilaisuudella kuvernööri Jay Insleen kanssa. Aamulehti näytti tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä tässä jutussa.

Katso tiedotustilaisuuden tallenne tästä:

Tiistaina vuorossa on Kalifornia, jossa Niinistö osallistuu Palo Altossa Stanfordin yliopiston Freeman Spogli -instituutin järjestämään keskusteluun turvallisuuspolitiikasta, suurvaltakilpailusta ja uusista teknologioista. Niinistö tapaa osavaltion varakuvernöörin Eleni Kounalakisin, jonka kanssa hän osallistuu myös pohjoismaisia kasvuyrityksiä esittelevään innovaatiotapahtumaan Bifrostiin.

Torstaina Niinistö vierailee maan toisella laidalla pääkaupunki Washingtonissa, jossa luvassa on esimerkiksi senaattoreiden tapaamisia ja keskusteluja Suomen Nato-jäsenyydestä, transatlanttisesta kumppanuudesta ja Euroopan turvallisuudesta. Ohjelmassa on lisäksi Suomen suurlähetystön järjestämä tapahtuma, jonka teemana ovat puolustusteollisuus ja murrosteknologiat.

Perjantaina presidentti käy Norfolkin sotilastukikohdassa ja tapaa Virginian osavaltion kuvernööri Glenn Youngkinin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut