Tämän vuoksi Bahmutista taistellaan ankarasti – Emil Kastehelmi: ”Ukrainan kannattaisi jo vetäytyä sieltä”

Taistelut itäukrainalaisessa Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat kestäneet kuukausia. Venäjä pyrkii katkaisemaan viimeisen Bahmutiin vievän huoltotien. Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi arvioi, että Ukrainan kannattaisi vetäytyä Bahmutista.

Bahmut on pienehkö kaupunki Itä-Ukrainassa, Donetskin alueella. Ukrainalainen sotilas käveli Bahmutissa helmikuussa.

6.3. 5:00

Aamulehti

Taistelut itäukrainalaisessa Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä ovat kestäneet jo kuukausia. Venäjä pyrkii katkaisemaan viimeisen Bahmutiin vievän huoltotien.

Kysyimme sotahistorioitsija Emil Kastehelmeltä Bahmutin tilanteesta ja kaupungin merkityksestä.

Mitä Bahmutissa tapahtuu nyt?

Venäjä on pyrkinyt jo pitkään saartamaan Bahmutin kaupungin, ja sen ympärillä on taisteltu kesästä lähtien.

Venäläiset ovat saaneet jo vallattua kaupungin itäosia, ja hyökkäävät sinne myös pohjoisesta ja etelästä. He pyrkivät katkaisemaan viimeistä Bahmutiin vievää huoltotietä, ja ovat nyt noin kilometrin päässä siitä huoltotiestä.

Miksi Bahmut on tärkeä?

Bahmut ja sitä ympäröivät kylät ovat liikenteen solmukohta.

”Jotta Venäjä voi edetä muihin kaupunkeihin länteen ja luoteeseen, sen pitää saada ensin Bahmut siitä välistä”, Kastehelmi sanoo.

Bahmut kaupunkina ei ole kovin merkittävä. Se ei ole minkään alueen pääkaupunki, ja väestömäärältään se on hieman Hämeenlinnaa pienempi paikkakunta.

Tällä hetkellä Bahmutissa on vielä yli 4 000 siviiliä.

Mitä, jos Ukraina menettää Bahmutin?

Emil Kastehelmi arvioi, että Venäjä valtaa ennen pitkää Bahmutin.

”Jossakin vaiheessa tulevien viikkojen aikana Ukrainan on pakko vetäytyä. Jo nyt riskit Bahmutin pitämisestä ovat suuremmat kuin hyödyt. Ukrainan kannattaisi jo vetäytyä sieltä. Toki se on hyvä huomioida, että kun venäläiset saavat tämän risteyskaupungin, niin sen jälkeen Venäjä tavoittelee seuraavien keskikokoisten tai pienten kaupunkien valtaamista, jotta se saa koko Donetskin hallintoalueen itselleen.”

”Seuraavat Venäjän kohteet samalla suunnalla ovat kaksi kaupunkia pääteiden varrella, eli Kostjantynivka lännessä sekä Sloviansk luoteessa. Väliin jää myös muun muassa Tšasiv Jarin pikkukaupunki, joka jää myös väistämättä sodan jalkoihin.”

Venäjän eteneminen Bahmutiin on ollut hidasta. Taistelut ovat kestäneet kuukausia, mutta Venäjä on edennyt vain muutamia kymmeniä kilometrejä.

”Tällä etenemisvauhdilla pelkästään Donetskin hallintoalueen valtaaminen veisi Venäjältä vuosia”, Kastehelmi toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut