Nobelin rauhanpalkinnon saanut Ales Bjaljatski tuomittiin 10 vuoden vankeuteen Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän oppositiojohtaja kutsui tuomiota häpeälliseksi.

3.3. 12:12

Minsk

Nobelin rauhanpalkinnolla viime vuonna palkittu valkovenäläinen Ales Bjaljatski, 60, on saanut kymmenen vuoden vankeustuomion Valko-Venäjällä.

Bjaljatski on valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Vjasnan perustaja ja yksi maan näkyvimmistä ihmisoikeusvaikuttajista. Syytteitä onkin pidetty tekaistuina näkyvän oppositiovaikuttajan saamiseksi vankilaan.

Hänen lisäkseen tuomion saivat myös kaksi muuta ihmisoikeusvaikuttajaa. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kuvannut tuomioita kostoksi miesten aktivismista.

Valkovenäläisen tuomioistuimen mukaan Bjaljatski tuomittiin ”salakuljetuksen ja julkista järjestystä törkeästi rikkovan toiminnan rahoittamisen vuoksi”.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kutsui tuomiota ”häpeälliseksi epäoikeudenmukaisuudeksi”.

Bjaljatski pidätettiin Valko-Venäjän vuoden 2020 vilpillisiä presidentinvaaleja vastustaneiden protestien yhteydessä. Hän on ollut vangittuna siitä lähtien.

Nobel-päivä telkien takana Minskissä

Nobelin rauhanpalkinto jaettiin viime vuonna kolmelle taholle, joista yksi oli Bjaljatski.

Toinen palkinnon saajista oli venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial ja kolmas ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties (CCL).

Palkintopäivän Bjaljatski vietti telkien takana, eikä hän saanut lähettää seremoniaan edes omaa puhettaan.

Bjaljatski oli vankilassa ensimmäistä kertaa vuosina 2011–2014 verorikoksista tuomittuna. Myös näitä syytteitä pidettiin laajasti poliittisina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut