Kreikan tuhoisassa junaturmassa on kuollut jo yli 50 ihmistä, eloonjääneiden löytämisen todennäköisyys heikkenee

Useiden ihmisten uskotaan yhä olevan kateissa, mutta viranomaiset eivät ole antaneet virallista arviota. Matkustaja- ja tavarajuna törmäsivät myöhään tiistai-iltana.

Kreikan historian toistaiseksi tuhoisin junaturma sattui myöhään tiistai-iltana. Pelastusviranomaiset työskentelivät onnettomuuspaikalla keskiviikkona 1. maaliskuuta.

2.3. 10:00 | Päivitetty 2.3. 19:41

STT

Kreikan junaturman kuolonuhrien määrä on noussut 57:ään, kertoo poliisi. Lisäksi ainakin 56 ihmisen kerrotaan olevan kadoksissa.

Matkustaja- ja tavarajuna törmäsivät myöhään tiistai-iltana pääkaupunki Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella, lähellä Lárisan kaupunkia. Matkustajajunassa oli Hellenic Train -junayhtiön mukaan noin 350 ihmistä.

Pelastustyöntekijät jatkavat työskentelyä turmapaikalla, mutta eloonjääneiden löytymisen todennäköisyys heikkenee koko ajan. Useiden ihmisten uskotaan yhä olevan kateissa. Lárisalaisen sairaalan kuolinsyyntutkija sanoi torstaina Kreikan valtiolliselle ERT-kanavalle, että yli kymmenen ihmistä olisi vielä kateissa, mukaan lukien kaksi kyproslaista.

”Aika ei ole puolellamme”, sanoi pelastusviranomaisten edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Maassa on julistettu kolmen päivän kansallinen suruaika.

”Traaginen inhimillinen virhe”

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi keskiviikkona, että junaturman syynä oli inhimillinen virhe.

”Kaikki viittaa siihen, että tapahtuman syynä oli valitettavasti pääosin traaginen inhimillinen virhe”, Mitsotakis sanoi televisiopuheessaan.

Hän vakuutti, että turman kaikki syyt selvitetään perin pohjin.

Paikalla olleet pelastajat ovat sanoneet, etteivät ole koskaan aiemmin olleet tekemisissä näin suuren katastrofin kanssa.

Kreikan poliisi otti eilen kiinni Lárisan rautatieaseman asemapäällikön osana junaturman tutkimuksia. Asemapäällikön on määrä puhua syyttäjälle myöhemmin tänään ja selittää, miten matkustajajuna sai kulkea tavarajunan kanssa samalla raiteella useiden kilometrien ajan.

Kreikan hallituksen edustajan Yiannis Economoun mukaan asemapäällikkö on myöntänyt vastuunsa onnettomuudessa.

”Uskon, että vastuun, huolimattomuuden ja virheen on myöntänyt asemapäällikkö”, hän sanoi toimittajille Ateenassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan asemapäällikköä syytetään huolimattomuudesta aiheutuneesta henkirikoksesta. Jos asemapäällikkö tuomitaan syylliseksi, hän voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Rataosuudella turvallisuuspuutteita

Turvallisuusjärjestelmiä ei ole saatu täysin automatisoitua Ateenan ja Thessalonikin välisellä linjalla. Raidealan ammattiliittojen mukaan turvallisuuspuutteet kyseisellä rataosuudella ovat olleet tiedossa jo vuosia.

Hallitusta edustavan Yiannis Economoun mukaan tapahtumien seurauksena aiotaan tehdä tutkinta, jossa selvitetään kroonisia viivästyksiä rautatietöiden toteuttamisessa, julkisen sektorin ongelmien aiheuttamia viivästyksiä sekä vuosikymmenten epäonnistumisia.

Kreikan liikenneministeri jätti eroanomuksensa vain tunteja junaturman jälkeen. Tänään nimetty uusi ministeri pyysi anteeksi uhrien läheisiltä.

”Haluan sanoa katsoessani näitä ihmisiä suoraan silmiin, että asiasta tehdään selvitys ja kaikki esitetään Kreikan kansalaisille”, uusi liikenneministeri Giorgos Gerapetritis sanoi.

”Onnettomuus oli vain ajan kysymys”

Vihaiset mielenosoittajat olivat keskiviikkoiltana kokoontuneena Hellenic Trainin Ateenan toimipisteen eteen. Poliisi käytti kyynelkaasua hajaannuttaakseen mielenosoittajat, jotka olivat heittäneet junayhtiön rakennusta kivillä.

Mielenosoittajia oli kokoontunut aiemmin yhteen myös Lárisassa järjestettyyn muistotilaisuuteen.

Kyproslainen lääketieteen opiskelija Nikos Savva arvioi uutistoimisto AFP:lle, että onnettomuus oli vain ajan kysymys.

”Junaverkosto näytti ongelmalliselta”, hän sanoi ja kuvaili henkilökunnan olleen uupunutta ja alipalkattua.

Kreikan valtio-omisteinen rautatieyhtiö Trainose yksityistettiin viisi vuotta sitten ja myytiin Ferrovie Dello Stato Italianelle, jonka jälkeen Trainosesta tuli Hellenic Train.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut