Kreikan historian pahimman junaturman syyksi kerrottiin ”traaginen inhimillinen virhe” – lähes 40 kuoli onnettomuudessa

Matkustajajunan kaksi ensimmäistä vaunua rusentui täysin, kun se törmäsi tavarajunaan. Junan ravintolavaunu syttyi törmäyksessä tuleen. ”Tämä on kuin sota-alue, eikä sekään sana täysin kuvaa olosuhteita.”

1.3. 6:24 | Päivitetty 1.3. 21:11

Kreikan historian tuhoisimman junaturman syynä oli inhimillinen virhe, sanoi maan pääministeri Kyriakos Mitsotakis keskiviikkona. Turmassa kuoli ainakin 38 ihmistä ja liki 130 loukkaantui.

”Kaikki viittaa siihen, että tapahtuman syynä oli valitettavasti pääosin traaginen inhimillinen virhe”, Mitsotakis sanoi televisiopuheessaan.

Mitsotakis vakuutti, että turman kaikki syyt selvitetään perin pohjin.

Matkustaja- ja tavarajuna törmäsivät myöhään tiistai-iltana pääkaupunki Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella.

Uhrimäärän odotettiin edelleen kasvavan raivaustöiden edetessä. Matkustajajunassa oli Hellenic Train -junayhtiön mukaan noin 350 ihmistä.

Törmäys oli niin voimakas, että useita junanvaunuja suistui kiskoilta. Viranomaisten mukaan toisiinsa törmänneet junat olivat kulkeneet samalla raiteella useiden kilometrien matkan ennen turmaa.

Kreikan poliisi on ottanut kiinni Lárisan rautatieaseman asemapäällikön osana junaturman tutkimuksia. Poliisin edustajan mukaan myöhemmin kerrotaan, mistä asemapäällikköä epäillään.

Kreikan liikenneministeri Kostas Karamanlis ilmoitti keskiviikkona eroavansa turman vuoksi.

Onnettomuus tapahtui lähellä Lárisan kaupunkia. Ilmakuvaa onnettomuuspaikalta maaliskuun ensimmäinen päivä.

Kaksi ensimmäistä vaunua murskautui täysin

Junan kaksi ensimmäistä vaunua rusentuivat törmäyksessä täysin, minkä jälkeen junan kolmas vaunu, joka oli ravintolavaunu, rysähti niiden päälle ja syttyi tuleen.

Matkustajajunan toiseksi viimeisessä vaunussa ollut Angelos, 22, kertoi törmäyksen tuntuneen siltä kuin junaan olisi iskenyt maanjäristys.

”Näin kauhistuttavia asioita kahdessa ensimmäisessä vaunussa. Tärisen edelleen”, Angelos kertasi uutistoimisto AFP:lle.

Paloviranomaisten mukaan tulipalon pätsi korvensi ravintolavaunun 1 300 asteen kuumuuteen.

”Tämä on kuin sota-alue, eikä sekään sana täysin kuvaa olosuhteita. Valitettavasti osa ihmisistä pystytään tunnistamaan ainoastaan dna-näytteistä”, kuvasi Lárisan pormestari Apostolos Kalogiannis.

Pelastus- ja sammutustöihin osallistui noin 150 pelastajaa ja 40 ambulanssia.

Lähellä onnettomuusaluetta sijaitsevan Tempin kylän pormestari Yorgos Manolis puolestaan kertoi ERT:lle, että junassa oli monia Thessalonikiin pitkän lomaviikonlopun jälkeen palaamassa olleita opiskelijoita.

Viranomaisten ja paikallismedian tietojen mukaan onnettomuudessa oli kyse matkustajajunan ja tavarajunan yhteentörmäyksestä.

Paikalla oli useita pelastusviranomaisia maaliskuun ensimmäinen päivä.

UM:n tiedossa ei ollut suomalaisuhreja

Ulkoministeriön tietoon ei ollut keskiviikkona tullut, että turmassa olleessa matkustajajunassa olisi ollut suomalaisia, kertoi konsuliasioiden yksikön päällikkö Outi Saarikoski STT:lle päivällä. Suomalaiset matkustajat tai matkustavia läheisiään kyselevät omaiset eivät myöskään olleet olleet yhteydessä edustustoon.

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin illan suussa STT:lle, että tilanne oli säilynyt ennallaan eikä tiedusteluja suomalaisista ollut tullut.

Saarikosken mukaan suomalaiset ovat tehneet Kreikkaan noin 260 matkustusilmoitusta. Todennäköisesti maassa on suomalaisia kuitenkin paljonkin enemmän, sillä se on suosittu matkakohde.

Suomen ulkoministeriö ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) osoittivat Twitterissä surunvalittelunsa uhrien omaisille.

”Vilpittömät surunvalittelut uhrien omaisille ja Kreikan asukkaille traagisen junaonnettomuuden jälkeen Larissan kaupungin lähellä Kreikassa”, ulkoministeriö tviittasi.

Tasavallan presidentin kanslia kertoi Twitterissä, että presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt Kreikan presidentille Katerina Sakellaropouloulle kirjeen, jossa hän esittää surunvalittelunsa junaonnettomuuden johdosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut