Nigerian oppositio vaatii jo presidentin­vaalien uusimista, vaikka ääntenlaskenta on edelleen kesken

Nigeriassa oppositiopuolueet vaativat presidentinvaalien tuloksen mitätöimistä, vaikka ääntenlasku ei ole vielä lopussa. Kuvassa vaalitoimielimen ääntenlaskija pitää lipuketta ääntenlaskennan ollessa käynnissä.

28.2. 18:11

Lagos

Nigerian tärkeimmät oppositiopuolueet vaativat tiistaina viikonloppuna pidettyjen presidentinvaalien mitätöimistä vaalivilpin vuoksi, vaikka ääntenlaskua ei ollut edes saatu suoritettua loppuun.

Kun vasta runsas kolmannes osavaltioista oli saanut laskennan valmiiksi, maata hallitsevan APC-puolueen ehdokas Bola Tinubu johti ääntenlaskentaa. Tärkeimmän oppositiopuolueen PDP:n ehdokas Atiku Abubakar oli toisena ja työväenpuolueen Peter Obi kolmantena.

”Vaadimme, että nämä häpeälliset vaalit perutaan välittömästi ja pidetään uudet”, sanoi työväenpuolueen edustaja Julius Abure.

Itse vaalit sujuivat lauantaina rauhallisesti, mutta ääntenlasku ja tulosten syöttäminen vaaliviranomaisten tietokantaan on takkuillut pahasti, mikä on heikentänyt luottamusta vaaleihin.

Presidentinvaalit voittaa ehdokas, joka saa eniten ääniä ja ainakin neljäsosan äänistä 24:ssä maan 36 osavaltiosta. Mahdollinen uusintakierros on määrä pitää kolmen viikon kuluttua.

Istuva presidentti Muhammadu Buhari ei ole ehdolla, sillä hänelle tuli täyteen perustuslain sallimat kaksi kautta Nigerian johdossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut