Venäjä katkaisi öljy­toimitukset Puolaan

Venäjä on katkaissut öljytoimitukset Družba-putken kautta, sanoo puolalaisen energiayhtiön toimitusjohtaja.

25.2. 16:30

Venäjä on katkaissut öljytoimitukset Puolaan, kertoo puolalaisen energiayhtiön PKN Orlenin toimitusjohtaja Daniel Obajtek.

”Venäjä on katkaissut öljytoimitukset Puolaan, mihin olimme täysin varautuneita. Vain kymmenen prosenttia raaka-aineestamme tulee Venäjältä, ja korvaamme tämän öljyllä muista lähteistä”, Obajtek kirjoittaa Twitterissä.

EU kielsi venäläisen raakaöljyn tuonnin meriteitse joulukuun 5. päivästä alkaen. Raakaöljyä on kuitenkin tullut Venäjältä putkea pitkin. Tuhansien kilometrien mittainen Družba-putkisto tuo öljyä Tatarstanista, Uralilta ja Kaspianmereltä Unkariin, Tšekkiin, Puolaan ja edelleen Saksaan ja Itävaltaan.

PKN Orlen tiedotti helmikuun alussa, että sen hankintasopimus venäläisen öljy-yhtiön Rosneftin kanssa päättyi tammikuun lopussa. Yhtiö kertoi olevansa valmis operoimaan täysin ilman venäläistä öljyä.

Vielä vuonna 2015 PKN Orlenin jalostamot käyttivät lähes pelkästään venäläistä raakaöljyä. Vuosien mittaan yhtiö kuitenkin teki töitä toimitusketjujen hajauttamiseksi, ja helmikuussa enää kymmenen prosenttia öljystä on tullut Venäjältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut