Ruotsi vahvistaa Leopardien toimittamisen Ukrainaan – Puolan pääministeri: Maa valmis kouluttamaan ukrainalaisia F16-hävittäjien lentämiseen

Kiovassa vieraillut Puolan pääministeri sanoo, että maa on valmiina kouluttamaan ukrainalaisia F16-hävittäjien lentämiseen. Puolan presidentti taas sanoo keskustelleensa Yhdysvaltain presidentin kanssa ampumatarvikkeiden tuottamisesta Ukrainalle.

Puolan pääministerin kanslian välittämä kuva näyttää, kuinka Puolan Ukrainalle antamat ensimmäiset Leopard 2 -taistelupanssarivaunut saapuivat Ukrainaan 24. helmikuuta.

24.2. 19:34

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson vahvistaa, että maa lähettää Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja ja ilmapuolustusjärjestelmiä. Puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan vaunuja toimitetaan kymmenkunta ja ilma­puolustus­järjestelmiä kaksi, kertoo Dagens Nyheter.

Suomi kertoi torstaina antavansa Ukrainalle kolme miinanraivaukseen tarkoitettua Leopard-panssaria.

Aiemmin kerrottiin, että Puola on toimittanut ensimmäiset saksalais­valmisteiset Leopard 2 -taistelu­panssari­vaunut Ukrainaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak olisi perjantaina todennut, että ensimmäiset puolalaiset Leopardit ovat jo Ukrainassa.

Puola oli ensimmäinen maa, joka tarjoutui lähettämään Leopardeja Ukrainaan, ja se arvosteli kiivaasti Saksan johdon vastahakoisuutta hyväksyä vaunujen toimittaminen.

Lue lisää: Suomi lähettää Ukrainaan kolme Leopard-raivausvaunua – Puolustus­ministeri Savola kertoi 160 miljoonan euron apupaketista

Puola lupasi lisää toimituksia

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoo, että Puola on myös valmiina kouluttamaan ukrainalaisia F16-hävittäjien lentämiseen. Ukraina on pyytänyt länsimailta toistuvasti F16-hävittäjiä sodan aikana.

”Painotan, että tämän tulisi tapahtua osana laajempaa koalitiota, mutta Puola on valmis osallistumaan koulutukseen”, Morawiecki kertoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan. Morawiecki on vieraillut perjantaina Kiovassa Venäjän nykyisen laajan hyökkäyksen alkamisen vuosipäivänä.

Hän myös sanoi, että Puola on lähettämässä lähipäivinä lisää panssarivaunuja Ukrainaan. ”Pystymme toimittamaan panssarivaunujamme erittäin pian – muutaman päivän sisällä toimitamme erittäin hyviä PT-91–taistelupanssarivaunuja.”

Liki 2 miljardin euron paketti

Yhdysvallat on ilmoittanut kahden miljardin dollarin eli noin 1,8 miljardin euron arvoisesta aseapupaketista Ukrainalle. Pakettiin kuuluu muun muassa ammuksia Himars-raketinheitinjärjestelmiin. Ukraina on pyytänyt länsimailta hävittäjiä ja pitkän kantaman ohjuksia, mutta näitä ei Yhdysvaltain tuoreeseen pakettiin sisälly.

Lisäksi Yhdysvallat ilmoitti perjantaina uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Ne kohdistuvat erityisesti Venäjän pankki-, kaivos- ja puolustussektoriin. Yhdysvaltain mukaan pakotteet kohdistuvat yli 200 ihmiseen tai yhteisöön. Joukossa on niin venäläisiä tahoja kuin muita Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä olevia toimijoita, joiden Yhdysvallat katsoo tukevan Venäjän hyökkäyssotaa.

Keskusteluja ammustuotannosta

Puolan presidentti Andrzej Duda kertoi perjantaina, että hän on keskustellut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa ampumatarvikkeiden tuottamisesta Ukrainalle. Kaksikko keskusteli asiasta Bidenin vieraillessa Varsovassa aiemmin tällä viikolla.

”Voin paljastaa puhuneeni presidentti Bidenin kanssa yhteisen sotilaallisen tuotannon aloittamisesta, esimerkiksi ammusten osalta”, hän vastasi toimittajalle, joka kysyi Ukrainalle kohdistettavasta sotilaallisesta tuesta. ”Nämä neuvottelut jatkuvat varmasti.”

Ukrainan läntiset liittolaiset ovat olleet viime päivinä huolissaan siitä, että he eivät saa toimitettua Ukrainan tykistöille riittävän paljon ampumatarvikkeita, jotta maa voisi torjua Venäjän hyökkäystä. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on peräänkuuluttanut sotilaallisen tuen lisäämistä muun muassa ampumatarvikkeiden osa-alueella.

Jos lupaukset pidetään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi perjantaina, että Ukraina voittaa sodan, jos sen länsimaiset liittolaiset vain pitävät lupauksensa niin taloudellisesta kuin sotilaallisestakin lisätuesta.

”Jos kumppanit pitävät kiinni kaikista lupauksistaan ja määräajoistaan, meitä odottaa väistämättä voitto”, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa, joka alkoi minuutin hiljaisella hetkellä.

Hän arvioi, että Ukrainan tulisi myös syventää yhteistyötä Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden kanssa Venäjän vaikutusvallan vastustamiseksi. ”Ukrainan tulisi ottaa askelia Afrikan mantereen maiden kohtaamiseksi. Emme toimineet hyvin moniin vuosiin, emme kiinnittäneet huomiota, minusta se on valtava virhe.”

Ukrainalaispresidentti sanoi haluavansa myös järjestää huippukokouksen Latinalaisen Amerikan maiden ja Ukrainan välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut