Biden Puolassa: Putin uskoi Naton murtuvan, mutta kävi päinvastoin – ”Tukemme Ukrainalle ei taivu”

Yhdysvaltalain presidentti Joe Biden vannoi puheessaan, ettei Ukraina tulisi koskaan olemaan Venäjän voitto.

”Vaakalaudalla tässä on vapaus”, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa tiistaina Puolan-vierailullaan. Biden saapui Puolaan maanantaina tehtyään yllätysvierailun Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

21.2. 21:06

STT

Kiova seisoo vahvana, ylpeänä ja vapaana, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuessaan Puolan pääkaupungissa Varsovassa tiistaina. Biden vannoi, ettei Ukraina tulisi koskaan olemaan Venäjän voitto.

”Vaakalaudalla tässä on vapaus. Sen viestin vein eilen Kiovaan, suoraan Ukrainan ihmisille”, Biden sanoi.

Biden saapui Puolaan maanantaina tehtyään yllätysvierailun Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Bidenin puhe seurasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin aikaisemmin tiistaina pitämää puhetta, joka käsitteli kansakunnan tilaa.

Lue lisää: Putinin puhe ei paljastanut uutta Venäjän aikeista, tutkija arvioi – Lopussa kuultiin uhkaus, joka oli silti kevyimmästä päästä: ”Ei ollut mitään muuta esittää”

”Tukemme Ukrainalle ei taivu”

Biden sanoi Putinin uskoneen sotilasliitto Naton murtuvan, mutta sen sijaan sotilasliitto laajenikin Suomen ja Ruotsin hakemuksilla. ”Hän epäilee sitä, voiko Nato pysyä yhtenäisenä. Mutta hänellä ei pitäisi olla epäilyksiä, sillä tukemme Ukrainalle ei taivu, Nato ei horju emmekä me väsy”, Biden sanoi.

Biden kertoi puhuvansa suoraan Venäjän kansalaisille sanoessaan, että Yhdysvallat ja Euroopan valtiot eivät yritä hallita tai tuhota Venäjää. ”Länsimaat eivät suunnittele hyökkäävänsä Venäjälle, vaikka Putin niin tänään väitti. Miljoonat venäläiset haluavat vain elää rauhassa, naapurit eivät ole Venäjän vihollisia.”

Presidentti Joe Biden kiitti tiistaisessa puheessaan Puolaa ja sen kansalaisia heidän ukrainalaisille antamastaan avusta.

Yhdysvaltalaispresidentti sanoi sodan jatkuvan Putinin valinnan takia. ”Jos Venäjä lopettaisi hyökkäyksen Ukrainaan, se lopettaisi sodan. Jos Ukraina lopettaisi puolustautumisen Venäjää vastaan, se olisi Ukrainan loppu”, Biden sanoi.

Lisäksi presidentti kiitti puheessaan Puolaa ja sen kansalaisia heidän ukrainalaisille antamastaan avusta.

Ilmoitti uudesta tukipaketista

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa ja tavata maan presidentti Andrzej Duda. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä. On hyvin harvinaista, että Yhdysvaltain presidentti vierailee kohteessa, jonka ilmatila ei ole sen omassa tai Yhdysvaltain liittolaisten hallinnassa.

Biden ilmoitti Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle. Yhdysvaltojen uuteen, noin 470 miljoonan euron arvoiseen asepakettiin kuuluu ainakin tykistön ammuksia, haupitseja, panssarintorjuntajärjestelmiä sekä ilmavalvontatutkia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut