Putinin puhe ei paljastanut uutta Venäjän aikeista, tutkija arvioi – Lopussa kuultiin uhkaus, joka oli silti kevyimmästä päästä: ”Ei ollut mitään muuta esittää”

Vladimir Putin demonisoi tiistaisessa puheessaan länttä ja sanoi Venäjän keskeyttävän osallistumisen Uusi Start -ydinase­valvonta­sopimukseen. Venäjä on kuitenkin esittänyt pahempiakin ydinaseuhkailuja, sanoo Upin tutkija Jyri Lavikainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tiistaina kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa. Ukrainan sodan jatkon kannalta ei kuultu uutta. Sisällön puolesta sama puhe olisi tutkijan mukaan voitu pitää jo vaikka puoli vuotta sitten.

21.2. 20:45

STT

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessa tiistaina kuultiin jälleen kerran Kremlin vääristelty versio todellisuudesta. Siinä länsi on syypää Ukrainassa käytävään sotaan ja Venäjä yrittää sotilastoimillaan vain lopettaa konfliktin.

Noin tunnin ja 45 minuuttia kestäneessä puheessa kuultiin yksi kansainvälisesti kiinnostava uutinen, kun Putin ilmoitti Venäjän keskeyttävän osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinase­valvonta­sopimukseen.

”Se tarkoittaa käytännössä sitä, että sopimus on jo melkeinpä historiaa. Eihän Venäjä siihen palaa, ellei se saa poliittisia tavoitteitaan Ukrainassa läpi”, arvioi Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkija Jyri Lavikainen.

Lue lisää: Putin demonisoi lähes kaksi­tuntisessa puheessaan länttä ja sanoi Venäjän keskeyttävän osallistumisen ydinase­valvonta­sopimukseen

Uusi Start -sopimus on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Venäjä lakkautti sopimuksen mukaiset asetarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Lavikaisen mukaan Putinin tiistaisella ilmoituksella voi olla konkreettista vaikutusta maiden ydinasearsenaaleihin. ”Sopimus esimerkiksi rajoitti mannertenvälisiin kantolaitteisiin sijoitettavien ydinkärkien määrää, mikä tarkoittaa sitä, että Venäjä voi nyt halutessaan siirtää varastoista huomattavan määrän lisää ydinkärkiä ballistisiin ohjuksiinsa.”

Toisaalta, jos Yhdysvallat vastauksena jättäisi noudattamatta sopimusta, se voisi tehdä saman, jolloin Venäjä voisi Lavikaisen mukaan jäädä strategisten ydinkärkien määrässä jopa alakynteen.

Ei ollut tarjota ratkaisuja

Sodan jatkon kannalta Putinin puheessa ei kuultu mitään viitteitä Venäjän suunnitelmista tai tavoitteista. Sisällön puolesta sama puhe olisikin voitu Lavikaisen mukaan pitää jo vaikka puoli vuotta sitten.

”Se ehkä kertoo siitä, että Venäjä ei pysty esittämään mitään voittoa, tavoitetta tai päätepistettä sodalle. Sen vuoksi korostetaan ainoastaan sitä, että on täysin välttämätöntä jatkaa.”

Vladimir Putinin puheen yleisönä olivat parlamentin molemmat kamarit sekä muuta hallintoa ja Venäjän eliittiä.

Tiettyä neuvottomuutta osoitti Lavikaisen mielestä myös ydinase­valvonta­sopimusta koskenut ilmoitus.

”Heillä ei ollut mitään muuta uhkausta esittää kuin se, että he jättävät noudattamatta sopimusta. Jos ajattelee kuluneen vuoden aikaisia ydinaseuhkailuja, tämähän on kevyimmästä päästä.”

”Tärkeää toistaa näitä valheita”

Puheen yleisönä olivat parlamentin molemmat kamarit sekä muuta hallintoa ja Venäjän eliittiä. Putin piti puheensa päivälleen vuosi sen jälkeen, kun hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden.

Syksyllä Venäjä liitti yksipuolisesti ja laittomasti itseensä paitsi Donetskin ja Luhanskin myös Hersonin ja Zaporižžjan alueet niillä järjestettyjen valekansanäänestysten jälkeen. Mikään näistä alueista ei ole täysin Venäjän hallussa.

Putin väitti puheessaan, että alueiden asukkaat olisivat itse tehneet valinnan tulevaisuudesta, joka on yhteinen Venäjän kanssa. Lavikainen pitää puheita osana Venäjän informaatiosotaa omaa kansaansa vastaan. ”Venäjän johdolle on tärkeää toistaa näitä valheita kerta toisensa jälkeen, jotta ne taotaan kansan päähän ja imeytyvät sinne pysyvästi.”

Sota Ukrainassa ei ole sujunut Venäjän toiveiden mukaisesti, eikä Putin päässyt puheessaankaan kehuskelemaan sotasaavutuksilla. Sen sijaan hän kehui muun muassa taloustilannetta, alhaisia työttömyyslukuja ja maatalouden tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut