Putin demonisoi lähes kaksi­tuntisessa puheessaan länttä ja sanoi Venäjän keskeyttävän osallistumisen ydinase­valvonta­sopimukseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisteli kansakunnan tila -puheessaan perusteitaan suurhyökkäykselle Ukrainaan ja vakuutteli, että taloudella menee hyvin.

Putin pitämässä vuotuista puhettaan 21. helmikuuta 2023. Kuva on Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnikin välittämä.

21.2. 14:10

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertasi kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan omaa versiotaan Ukrainan hyökkäyssodan perusteista. Venäjän saavutusten osalta Putin kehui erityisesti maan taloustilannetta haastavissa oloissa.

Pitkä puhe kesti noin tunnin ja 45 minuuttia. Sen aluksi Putin toisteli perusteitaan Ukrainaan kohdistuvalle hyökkäyssodalle, jota hän nimittää sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi.

Putin syytti Ukrainaa sortotoimista Itä-Ukrainan Donbassissa ja väitti Venäjän tehneen kaikkensa tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Putinin väitteen mukaan Venäjä ei aloittanut sotaa, vaan käytti voimaa lopettaakseen sen.

Tutuksi käyneessä retoriikassaan Putin maalasi puheessaan viholliseksi ei niinkään Ukrainaa, vaan länttä laajemmin. Putin paitsi syytti länttä Ukrainan konfliktin eskaloimisesta, myös demonisoi länsimaita väittämällä muun muassa, että pedofilia on lännessä hyväksyttyä.

Ydinasevalvontasopimus keskeytyy

Venäjä keskeyttää osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen, Putin sanoi puheessaan.

Putinin mukaan kyse ei ole sopimuksesta vetäytymisestä, vaan sen keskeyttämisestä.

Venäjä lakkautti sopimuksessa sovitut asetarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Maiden väliset neuvottelut tarkastusten jatkamisesta oli määrä käydä viime marraskuussa, mutta Venäjä lykkäsi neuvotteluja.

Uusi Start on ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Väitti alueiden päättäneen itse

Putin piti puheensa päivälleen vuosi sen jälkeen, kun hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden.

Syksyllä Venäjä liitti yksipuolisesti ja laittomasti itseensä paitsi Donetskin ja Luhanskin myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet niillä järjestettyjen valekansanäänestysten jälkeen.

Putin suuntasi puheessaan viestin näiden alueiden asukkaille väittäen heidän päättäneen itse tulevaisuudestaan. Putinin mukaan alueiden asukkaat olisivat tehneet itse valinnan olla yhdessä Venäjän kanssa.

Vakuutti Venäjän talouden kestävän

Presidentti vakuutteli puheessaan, että lännen pakotteet eivät ole vahingoittaneet Venäjän taloutta, eivätkä pysty siihen vastaisuudessakaan. Putinin mukaan länsi on vahingoittanut pakotteilla vain itseään.

Putin hehkutti muun muassa Venäjän maatalouden satoa ja alhaisia työttömyyslukuja.

Puheen aikana Putin ehti käymään läpi lisäksi muun muassa infrastruktuuria, koulutusta ja lapsiperheiden tukemista.

Putin piti puheensa Moskovassa Venäjän parlamentille ja kutsuvieraille. Yleisössä olivat muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigu, ulkoministeri Sergei Lavrov, entinen presidentti Dmitri Medvedev ja Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina.

Yleisö puhkesi taputuksiin useaan kertaan puheen aikana. Puheen päätteeksi yleisö nousi ylös laulamaan Venäjän kansallishymnin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut