Yhdysvaltain presidentti Joe Biden teki historiallisen yllätysvierailun Ukrainaan

Biden kertoi ilmoittavansa Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle.

Presidentit tapasivat Kiovassa 20. helmikuuta.

20.2. 13:28 | Päivitetty 20.2. 17:46

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kävi maanantaina yllätysvierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Pian ensimmäisten kuvien levittyä julkisuuteen Biden vahvisti asian Valkoisen talon sivustolla julkaistussa lausunnossaan. Iltapäivällä Suomen aikaa Valkoinen talo kertoi Bidenin lähteneen Kiovasta tunteja kestäneen vierailun jälkeen.

Historialliseksi luonnehdittu vierailu ajoittui lähelle Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivää, joka on perjantaina. Kun Biden ja Zelenskyi kävelivät ulkoilmassa, saattoi taustalta kuulla selvästi ilmahälytyssireeneiden ulvonnan.

Zelenskyi sanoi pitävänsä vierailua erittäin merkittävänä. Kyseessä oli Bidenin ensimmäinen vierailu Ukrainaan sitten hyökkäyssodan alkamisen.

”Tämä on yksiselitteinen viesti siitä, ettei Venäjän pyrkimyksillä voittaa sota ole mitään mahdollisuuksia onnistua. Puolustamme yhdessä kaupunkiamme ja kansaamme Venäjän terrorilta”, presidentti Zelenskyi sanoi.

Biden lupasi horjumatonta tukea Ukrainalle

Biden ilmoitti Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltojen uuteen, noin 470 miljoonan euron arvoiseen asepakettiin kuuluu ainakin tykistön ammuksia, haupitseja, panssarintorjuntajärjestelmiä sekä ilmavalvontatutkia.

Biden myös kertoi Yhdysvaltojen ilmoittavan myöhemmin tällä viikolla uusista pakotteista Venäjän sotakoneistoa tukeville yrityksille ja henkilöille.

”Kun maailma valmistautuu Venäjän brutaalin hyökkäyksen vuosipäivään, olen tänään Kiovassa tapaamassa presidentti Zelenskyiä vahvistaakseni horjumatonta ja vankkumatonta sitoutumistamme Ukrainan demokratiaan, itsenäisyyteen ja alueelliseen koskemattomuuteen”, Biden sanoi lausunnossa.

”Kun Putin aloitti hyökkäyksensä lähes vuosi sitten, hän piti Ukrainaa heikkona ja länttä jakautuneena. Hän luuli voivansa päihittää meidät. Mutta hän oli toivottoman väärässä.”

Kyseessä oli Bidenin ensimmäinen vierailu Ukrainaan sitten hyökkäyssodan alkamisen. Zelenskyi sanoi pitävänsä vierailua erittäin merkittävänä.

Biden kertoi Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle.

”Arvostan hänen rohkeuttaan”

Guardianin toimittaja Kiovassa tviittasi videon, jossa pukuun sonnustautunut Biden käveli Zelenskyin vierellä Kiovan keskustassa.

Presidentit vierailivat sodan symboliksi nousseessa Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa sekä Venäjän ja Ukrainan sodassa kuolleiden ukrainalaissotilaiden muistomuurilla, jonka edustalla he laskivat yhdessä seppeleen ja halasivat. Biden vieraili Valkoisen talon mukaan myös Yhdysvaltojen suurlähetystössä.

Presidentit Kiovassa Pyhän Mikaelin katedraalin vieressä aamupäivällä 20. helmikuuta.

Presidentit vierailivat sodan symboliksi nousseessa Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa.

Presidentit vierailivat sodan symboliksi nousseessa Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa sekä Ukrainan sodassa kuolleiden ukrainalaissotilaiden muistomuurilla, jonka edustalla he laskivat yhdessä seppeleen ja halasivat.

Myös tavalliset kiovalaiset saivat yllätyksekseen nähdä Bidenin vilaukselta kadulla.

”Olen niin kiitollinen hänen tuestaan. Se merkitsee meille niin paljon. Arvostan hänen rohkeuttaan ja sitä, että hän otti vastaan tämän haasteen ja saapui näyttämään amerikkalaisten tuen”, sanoi asianajaja Roksoljana Gera BBC:lle.

”Tämä on historiallinen päivä”, Gera sanoi.

Biden ja Zelenskyi halasivat Ukrainan sodassa kuolleiden ukrainalaissotilaiden muistomerkillä.

Julkisesti oli kerrottu vain vierailusta Puolaan

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä. Viranomaiset olivat myös kiistäneet Bidenin vierailevan Ukrainassa, kun asiasta oli kysytty.

”Valkoinen talo julkaisi sunnuntai-iltana julkisen aikataulun maanantaille, jossa presidentti oli vielä Washingtonissa ja lähdössä illalla Varsovaan, vaikka hän itse asiassa oli jo aivan muualla”, kirjoitti New York Times -lehti.

Ennen Kiovaa Biden pidettiin visusti pois julkisuudesta – ennen saapumistaan Kiovaan hänet nähtiin viimeksi lauantai-iltana ravintolassa illallisella vaimonsa kanssa Washingtonissa.

New York Timesin mukaan Biden matkusti Kiovaan useita tunteja junalla Puolan rajalta. Lausunnossaan Biden sanoi vielä vierailevansa myös Puolassa ja tapaavansa Puolan presidentin Andrzej Dudan.

Autosaattue poistumassa Yhdysvaltain lähetystöstä Kiovassa.

Mika Aaltola: Empiminen muuttumassa päättäväisyydeksi

Ulkopoliittisen instituutin (Upin) johtaja Mika Aaltola kommentoi Bidenin vierailua Twitterissä sanomalla, että kyseessä ei ollut pelkästään symbolinen ele.

”Kiovaan ei lähdetä pelkän symboliikan vuoksi. Selkeää on, että strateginen empiminen on muuttumassa päättäväisyydeksi. Odotettavissa Ukraina-tuen kategorista nostamista”, Aaltola uskoo.

Hänestä vierailu oli melkoinen osoitus tuesta Ukrainalle sekä viesti rohkeudesta Moskovaan. Samalla se viesti Aaltolan mielestä yhdysvaltalaisille presidentin toimintakyvystä.

”Pitää muistaa, että sota ei lopu ennen kuin Ukrainalla hallussaan konventionaalinen pelote, jota Venäjä kunnioittaa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut