YK ja Punainen Risti vetosivat kansainväliseen yhteisöön: avuntarve Turkin ja Syyrian järistysalueella valtava, rahaa tarvitaan satoja miljoonia

Turkissa ihmepelastuminen, raunioista löydettiin tyttö elossa 248 tunnin jälkeen.

Pelastaja Kahramanmarasissa lähellä paikkaa, josta 17-vuotias tyttö löydettiin raunioista elossa yli 10 vuorokautta järistyksen jälkeen.

16.2. 19:59

Kahramanmaras/New york/Geneve

YK ja Punainen Risti vetosivat torstaina kansainväliseen yhteisöön, jotta Turkin ja Syyrian maajäristysalueiden hätäapuun saataisiin nopeasti lisää rahaa.

Kansainvälinen Punainen Risti ja Punainen Puolikuu yli kolminkertaistivat avunpyyntönsä viikon takaiseen verrattuna. Tuolloin arvio avusta oli noin 200 miljoonaa Sveitsin frangia (runsaat 202 miljoonaa euroa), kun se nyt oli noussut 650 miljoonaan Sveitsin frangiin (vajaaseen 658 miljoonaan euroon).

”Maanjäristyksen kaikki vaikutukset eivät vieläkään ole paljastuneet. Tilanne alueella muuttuu nopeasti, ja avun tarve kasvaa minuutti minuutilta, kiteytti Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) pääsihteeri Jagan Chapagain, joka vierailee parhaillaan tuhoalueella.”

YK taas pyysi omassa vetoomuksessaan miljardia dollaria (runsasta 937:ää miljoonaa euroa), jolla maailmanjärjestön mukaan rahoitettaisiin humanitaarinen apu kolmeksi kuukaudeksi 5,2 miljoonalle ihmiselle.

Tyttö kaivettiin raunioista elossa 248 tunnin jälkeen

Maanjäristysalueen yönsynkän kriisin harvoihin valonpilkkuihin kuului torstaina, että raunioista pelastettiin elossa 17-vuotias tyttö. Tyttö kaivettiin esiin raunioista Kahramanmarasissa Turkissa sen jälkeen kun hän oli virunut siellä 248 tuntia.

”Hän vaikutti olevan kunnossa: avasi ja sulki silmiään”, kertoi tytön pelastamisessa mukana ollut kaivosmies Ali Akdogan.

Kaivostyöläiset ovat auttaneet uhrien etsimisessä jo viikon verran.

”Olemme onnellisia aina, kun löydämme jotain elossa, olipa se sitten vaikka kissa”, Akdogan jatkoi.

Ihmepelastumisista huolimatta toivo siitä, että raunioista vielä löydettäisiin enemmän ihmisiä elossa, oli torstaina hiipunut. Runsas viikko sitten tapahtuneen järistyksen tiedetään tappaneen ainakin liki 40 000 ihmistä, ja uhrimäärän uskotaan edelleen kasvavan, kun pelastustyöt etenevät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut