Ensimmäinen YK:n valtuuskunta on päässyt vierailemaan Luoteis-Syyrian järistysalueella

Turkista humanitaarista apua toimittaneen usean rekan saattue ylitti alueelle ensimmäistä kertaa vasta-avatusta rajanylityspisteestä.

Luoteisosissa aktivistit ja pelastustyöntekijät ovat tuominneet YK:n hitaan reagoinnin järistykseen kapinallisten hallitsemilla alueilla.

14.2. 17:41 | Päivitetty 14.2. 18:05

Washington

Ensimmäinen YK:n valtuuskunta on tänään päässyt vierailemaan Luoteis-Syyriassa viime viikon maanjäristyksen jälkeen. Turkista saapuneen delegaation kerrottiin kartoittavan avun tarvetta Syyrian kapinallisten hallitsemissa osissa.

YK:n valtuuskunnan mukana Syyriassa kapinallisten hallitsemalle alueelle saapuivat humanitaarisen avun koordinoimista hoitavat David Carden sekä Sanjana Quazi.

Pian tämän jälkeen YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmoitti, että YK esittää jäsenmaille lähes 400 miljoonan dollarin hätäavun keräämistä maanjäristyksen uhreille Syyriassa.

Keskushallinto saanut huomattavasti enemmän apua

Luoteisosissa aktivistit ja pelastustyöntekijät ovat tuominneet YK:n hitaan reagoinnin järistykseen kapinallisten hallitsemilla alueilla.

Luoteis-Syyria on saanut huomattavasti vähemmän apua kuin presidentti Bashar al-Assadin keskushallinnon alaisuudessa olevat alueet, jonne apua on saapunut useista maista lentokoneilla.

Tiistaina Aleppon lentokentälle saapui myös ensimmäinen lentokone Saudi-Arabiasta Syyriaan yli vuosikymmeneen. Se toi mukanaan 35 tonnia ruoka-apua maanjäristyksen uhreille, kertoivat viranomaislähteet ja Syyrian valtiollinen Sana-uutistoimisto. Saudi-Arabia oli katkaissut diplomaattisuhteensa Assadin hallintoon vuonna 2012 ja alkanut tukea kapinallisia sisällissodan alkuvaiheessa.

Uusia rajanylityspaikkoja avulle Luoteis-Syyriaan

YK:n delegaatio vieraili Maailman ruokaohjelman WFP:n keskuksessa Sarmadassa ja tapasi viranomaisia Bab al-Hawan rajanylityspaikalla, joka aivan viime päiviin asti oli ainoa rajanylityspaikka, jolta humanitaarista apua on saatu alueelle Turkin kautta. Rajanylityspaikalta toimitettiin viime torstaina alueelle ensimmäistä kertaa YK:n apua, kertoi muun muassa BBC, mutta vapaaehtoisten pelastustyöntekijöiden mukaan toimitukseen ei sisältynyt tarvikkeita pelastustöiden helpottamiseksi.

Syyrian keskushallinnon alueilta avustustarvikkeet eivät pääse etenemään ilman hallinnon erityistä lupaa.

YK kertoi aikaisemmin, että Syyrian keskushallinto on suostunut avaamaan kaksi uutta rajanylityspaikkaa maanjäristysalueelle vietäviä avustuskuljetuksia varten.

Tiistai-iltana Turkista humanitaarista apua toimittaneen usean rekan saattue ylitti alueelle ensimmäistä kertaa Bab al-Salaman rajanylityspisteestä, vahvisti paikalla ollut AFP:n toimittaja. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan rekkoja oli yhteensä 11.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut