Uudessa-Seelannissa julistettiin kansallinen hätä­tila: ”Ennen­näkemätön sää­ilmiö”

Hätätila on julistettu maan historiassa vain kahdesti aiemmin koronapandemian ja Christchurchin iskujen jälkeen.

14.2. 7:05 | Päivitetty 14.2. 13:00

Uuden-Seelannin hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan tiistaina sen jälkeen, kun ennennäkemättömäksi kuvailtu trooppinen myrsky iski maan Pohjoissaarelle.

”Tämä on ennennäkemätön sääilmiö, jolla on valtavia vaikutuksia läpi suurimman osan Pohjoissaarta”, sanoi hätätilanteiden hallinnoinnista vastaava ministeri Kieran McAnulty.

Hätätila julistettiin pelastustoimen taistellessa kovien sateiden ja tuulten kanssa tilanteessa, joka jätti kymmenet tuhannet ilman sähköä. Myrsky on johtanut laajoihin tulviin, liukkaaseen keliin ja vaurioituneisiin teihin sekä infrastruktuuriin.

Uuden-Seelannin hallitus julisti maahan kansallisen hätätilan tiistaina. Myrskyssä kaatunut puu Hastingsissa tiistaina.

Lue lisää: Uudessa-Seelannissa kymmenet tuhannet ilman sähköä myrskyn jäljiltä – Hallitus harkitsee kansallisen hätätilan julistamista

Yksi pelastaja loukkaantui, toinen kateissa

Kyseessä on kolmas kerta Uuden-Seelannin historiassa, kun kansallinen hätätila julistetaan. Aiemmat kerrat olivat Christchurchin maanjäristys vuonna 2011 ja vuoden 2020 koronapandemia.

”Tämä on erittäin vakava katastrofi ja vakava uhka uusiseelantilaisten elämille”, varoitti McAnulty. Hän lisäsi, että kansallinen hätätila kestää seitsemän päivää.

Ministerin mukaan maahan odotetaan tiistaina lisää sateita ja kovia tuulia, jotka haittaavat pelastustöitä. McAnulty kuvasi tilannetta erittäin huolestuttavaksi.

Uuden-Seelannin pelastuslaitos kertoi, että yksi pelastaja on kadonnut ja toinen kriittisessä tilassa talon romahdettua Aucklandissa, joka on maan suurin kaupunki.

Arviolta 58 000 ihmistä oli maanantaina ilman sähköä.

Oikaisu 14.2.2023 kello 13.00: Hätätila julistettiin vuonna 2011 maanjäristyksen vuoksi eikä vuonna 2019 terrori-iskujen vuoksi.

Maahan odotetaan lisää sateita ja kovia tuulia, jotka haittaavat pelastustöitä. Trooppinen myrsky on kaatanut puita Tongarirossa tiistaina.

Hätätila julistettiin pelastustoimen taistellessa kovien sateiden ja tuulten kanssa tilanteessa. Tiet tulvivat tiistaina Aucklandissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut