Israel aikoo laillistaa kansain­välisen oikeuden näkö­kulmasta laittomia siirto­kuntia

Yhden ihmisen sanotaan kuolleen Israelin yöllisessä hyökkäyksessä Länsirannalle.

Pääministeri Benjamin Netanjahu johti hallituksen kokousta Jerusalemissa sunnuntaina.

13.2. 6:44

Israelin turvallisuusneuvosto julkisti sunnuntaina aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa miehitetyllä Länsirannalla.

Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi, että tämä tehdään reaktiona hyökkäyksiin, joita Itä-Jerusalemissa on nähty viime aikoina. Yhdessä näistä kuoli kolme israelilaista.

”Vastauksena murhaaviin terroristihyökkäyksiin Jerusalemissa, turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti vahvistaa yhdeksän yhteisöä Juudeassa ja Samariassa”, Netanjahu sanoi käyttäen nimityksiä, joilla Israel kutsuu Länsirantaa.

Israel miehitti Palestiinalaisalueisiin kuuluvan Länsirannan 1967. Palestiinalaisalueille perustetut siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia.

”Nämä yhteisöt ovat olleet olemassa monia vuosia, jotkut jopa vuosikymmeniä”, Netanjahu sanoi nyt.

Pääasiassa juutalaisten siirtolaisten perustamat niin kutsutut ”villit” siirtokunnat on alun perin perustettu ilman Israelin hallituksen lupaa. Pääministeri sanoi myös, että siirtokuntia aiotaan vahvistaa ja niihin tullaan rakentamaan myös uusia asuntoja.

Nykyisin yli 475 000 israelilaista asuu siirtokunnissa Länsirannalla, jossa elää 2,8 miljoonaa palestiinalaista. Vuoden alusta lähtien Israel-Palestiina-konfliktissa on kuollut ainakin 46 palestiinalaista (siviilejä ja taistelijoita), yhdeksän israelilaista siviiliä ja ukrainalainen nainen, kertoo uutistoimisto AFP.

Poliittisten linjausten lisäksi tilanne jatkui kireänä maanantain vastaisena yönä. Länsirannalla Palestiinan Punainen puolikuu sanoo yhden ihmisen kuolleen Israelin puolustusvoimien ennen aamunkoittoa tekemässä hyökkäyksessä Nablusiin. Länsirannan pohjoisosassa sijaitsevassa kaupungissa raaka väkivalta on ollut toistuvaa viimeisen vuoden sisään.

Israelin puolustusvoimat ei ole vielä kommentoinut Nablusin tapahtumia. Se kertoi kuitenkin tehneensä yöllisen ilmaiskun Gazaan, jonka se sanoi kohdistaneensa äärijärjestö Hamasin maanalaiseen kompleksiin.

Israelin puolustusvoimien mukaan isku tehtiin vastauksena Gazan puolelta Israeliin lauantaina ammuttuun rakettiin. Sen mukaan maanalaisessa paikassa säilytettiin raakamateriaaleja, joita on käytetty Hamasille kuuluvien rakettien valmistukseen.

Korjaus 13.2. kello 9.45: Tekstissä puhuttiin alun perin virheellisesti kansainvälisestä laista. Kyse on kansainvälisestä oikeudesta.

Savu nousee Gazassa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut