Jälleen yksi tuntematon esine ammuttiin alas Yhdysvalloissa – nyt Huronjärvellä

Tällä kertaa lentävä esine ammuttiin alas Huronjärvellä. Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer kuvaili aiemmin sunnuntaina, että perjantaina ja lauantaina Yhdysvalloissa ja Kanadassa alasammutut esineet olivat kiinalaista vakoilupalloa pienempiä palloja.

Pohjois-Amerikassa perjantaina ja lauantaina alasammutut lentävät esineet olivat Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtajan Chuck Schumerin mukaan pienempiä kuin kiinalainen vakoilupallo.

12.2. 19:24 | Päivitetty 13.2. 7:07

Yhdysvaltain asevoimat on jälleen ampunut alas korkealla liikkuneen lentävän esineen. Tuorein tapaus on sattunut sunnuntaina Huronjärvellä, joka on yksi Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla sijaitsevista Isoistajärvistä.

Yhdysvallat on kertonut, että presidentti Joe Biden oli määrännyt ampumaan esineen alas. Presidentin hallinnon virkamiehen mukaan ampuminen tehtiin varmuuden vuoksi.

Virkamiehen mukaan nyt alasammuttu lentävä esine oli kahdeksankulmainen ja siitä roikkui naruja. Kohteen ei arvioitu aiheuttavan sotilaallista uhkaa, mutta se olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteen siviili-ilmailulle, koska se lensi 6 000 metrin korkeudessa.

Ennen Huronjärven ampumista Yhdysvallat oli hetkeksi sulkenut ilmatilan Michiganjärvellä.

Perjantaina kerrottiin vastaavasta tapauksesta Alaskassa ja lauantaina Kanadassa. Yhdysvalloissa suljettiin lauantaina hetkeksi ilmatila Montanan osavaltiossa.

Kanadan pääministeri matkalla Yukonin ampumapaikalle

Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa matkalla Yukonin territorioon lähelle Alaskan rajaa, missä oli ammuttu tuntematon lentävä kohde lauantaina paikallista aikaa.

Kanadan viranomaiset kertoivat, että etsintäpartiot yrittävät löytää Yukonissa alasammutun kohteen jäänteitä.

Myös Yhdysvaltojen viranomaiset etsivät Alaskan Deadhorsen lähellä perjantaina alasammutun kohteen jäänteitä.

Perjantaina ja lauantaina Yhdysvaltojen Alaskassa ja Pohjois-Kanadassa alasammutut tunnistamattomat lentävät esineet olivat todennäköisesti myös palloja, kuten viime viikolla alasammuttu kiinalainen vakoilupallo. Asiasta kertoi Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja, demokraattipuolueen Chuck Schumer yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa sunnuntaina.

Schumer kertoi sunnuntaina, että tämän viikonlopun esineet olivat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin viime viikolla alasammuttu kiinalainen vakoilupallo, joka oli 60 metriä korkea. Schumerin mukaan pallot olivat kuitenkin riski ilmailulle, sillä ne lensivät samalla korkeudella kaupallisten lentojen kanssa.

Valkoisen talon tiedottaja sanoi sunnuntaina Schumerin tavoin, että perjantaina ja lauantaina alasammutut esineet olivat kiinalaispalloa pienempiä.

Valkoinen talo ei kuitenkaan sanonut, olivatko esineet palloja vaan tiedottajan mukaan ne ”eivät muistuttaneet läheisesti” vakoilupalloa. Tiedottajan mukaan Valkoinen talo ei tee tarkempaa määritelmää alasammutuista esineistä ennen kuin ne löydetään.

Schumer myönsi ABC:n haastattelussa, ettei Yhdysvallat tiennyt vakoilupallojen olemassaolosta kuin vasta muutama kuukausi sitten.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että alasammutun esineen etsinnät ovat käynnissä Yukonissa. Kun esine löydetään, se analysoidaan. Trudeau kertoi lauantaina, että etsinnöistä ja analyysista vastaavat Kanadan puolustusvoimat.

”On vielä paljon selvitettävää. Siksi tämä analyysi tulee olemaan erittäin tärkeä”, sanoi Trudeau.

Kanadan puolustusministeri Anita Anand kuvaili sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa alasammutun kohteen olleen sylinterinmuotoinen.

Viime viikolla Yhdysvallat ampui alas Etelä-Carolinan yllä kiinalaisen vakoilupallon.

Alasampumisen seurauksena Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken siirsi sovittua vierailuaan Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Vierailulle ei ole vieläkään sovittu uutta ajankohtaa.

Myös Etelä-Amerikan yllä havaittiin viime viikolla vakoilupallo. Kiina väittää pallon eksyneen alueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut