Tästä syystä Venäjän tappiot Ukrainassa syvenevät – Martti J. Kari Aamulehdelle: Näin tappiot vertautuisivat Suomeen

Tilanne ei näytä Venäjän kannalta tällä hetkellä hyvältä, entinen apulais­tiedustelu­päällikkö Martti J. Kari sanoo.

Taistelu Bahmutin kaupungista jatkuu. Ukrainalaissotilas kuvattuna kaupungissa 9. helmikuuta.

12.2. 15:36

Aamulehti

Venäjä kärsii tällä hetkellä Ukrainassa isoimpia tappiota sitten hyökkäyssodan alkamisen, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelu­raportissaan. Venäjän tappiot ovat nelinkertaistuneet kesän jälkeen. Viimeisen kahden viikon aikana venäläisiä sotilaita on varmentamattomien tietojen mukaan kuollut tai loukkaantunut sodassa keskimäärin 824 päivässä, kun luku oli vielä heinäkuussa 173.

Turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämä­professorin ja entisen apulais­tiedustelu­päällikön Martti J. Karin mukaan Venäjän suuret tappioluvut kertovat siitä, että Ukrainan puolustus toimii nyt hyvin. Hänen mukaansa myös Ukrainan tappiot voivat olla kovia, vaikka lukuja ei julkisuudessa juuri nähdäkään.

Venäläisten päivittäiset tappioluvut vastaavat Suomen puolustusvoimien kokoonpanolla noin yhtä pataljoonaa. Se on Aamulehden haastatteleman Karin mukaan kova luku. Vaikka tappioiden määrä kasvaisi, se ei Karin mukaan estä venäläisiä jatkamasta hyökkäystä.

”Jos meillä Suomessa menisi pataljoona päivässä, se olisi todella rankkaa pelkästään henkisestikin.” Talvisodassa suomalaisia sotilaita kuoli päivässä enimmillään yli kahdeksansataa, vähimmillään noin sata. Yhteensä suomalaisia sotilaita kuoli noin 26 000.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin asemaa syvenevät tappiot eivät hetkauta, sillä hänen ei tarvitse murehtia kansan suosiota, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloille kävi Vietnamin sodassa, Kari sanoo.

Suurhyökkäys epäonnistunee

Putin on aiemmin määrännyt armeijansa ottamaan haltuun maaliskuun loppuun mennessä Donetskin ja Luhanskin alueet. Venäjän on kerrottu jo aloittaneen hyökkäyksensä ja maa teki Ukrainaan esimerkiksi perjantaina yli sata ohjus- ja droneiskua siviilikohteisiin.

Karin mukaan venäläisten toiminta ei ole kuitenkaan vaikuttanut tähän mennessä suurhyökkäykseltä. Tilanne ei näytä Venäjän kannalta Karin mukaan tällä hetkellä hyvältä, eikä esimerkiksi Bahmutin kaupunkia ole onnistuttu valloittamaan yrityksistä huolimatta.

”Venäjä ei tulle onnistumaan suurhyökkäyksessään kuin on odotettu ja käsketty, vaan hyökkäyksen kärki kuluu jossain vaiheessa. Kun Ukraina saa uusia Leopardeja ja raketinheittimiä, niin tilanne voi kääntyä Ukrainan eduksi.”

Tausta

Tilanne Ukrainassa

Venäjän tappiot ovat olleet viimeisen kahden viikon aikana korkeimmalla tasolla sitten hyökkäyksen alun.

Viimeisen kahden viikon aikana venäläisiä sotilaita on kuollut tai loukkaantunut päivässä keskimäärin 824.

Kasvaneet tappiot johtuvat todennäköisesti koulutetun henkilöstön vähyydestä sekä koordinaation ja resurssien puutteesta.

Lähde: Britannian puolustusministeriö.

Ongelmia logistiikassa ja moraalissa

Mistä Venäjän kasvavat tappiot sitten johtuvat? Britannian tiedustelupalvelun mukaan se on seurausta koulutetun henkilöstön vähäisyydestä, huonosta koordinoinnista ja vähäisistä resursseista.

Karin mukaan Ukrainalla on sodassa tiedusteluylivoima, sillä se saa lännestä tiedustelutietoa Venäjän joukkojen sijainneista ja aikeista. Se on mahdollistanut suurhyökkäykseen varautumisen ja paremman puolustautumisen.

Venäläisten tapa käydä tällä hetkellä sotaa ei ole tehokkain ja maan sotimisen tavasta puuttuu jotain, Kari sanoo ja ottaa esimerkiksi panssarivaunuilla tehtävät hyökkäykset, joita ei tehdä kokonaisina prikaateina, vaan hajanaisimpina iskuina. ”Venäjällä on logistiikan ja myös moraalin kanssa ongelmia.”

Karin mukaan Ukraina tulee tekemään vielä vastahyökkäyksiä esimerkiksi pyrkimällä katkaisemaan maayhteyden Krimille sekä logistiikkaketjun Melitopolin ja Mariupolin väliltä.

Kuvakooste Ukrainasta kuluneelta viikolta:

Ukrainalainen sotilas ampui kranaatinheittimellä tiistaina 7. helmikuuta lähellä Vuhledarin kaupunkia etulinjan tuntumassa.

Donetskin alueella ulos korsusta kömpii ukrainalainen sotilas tiistaina 7. helmikuuta.

Ukrainalainen sotilas polttamassa tupakkaa lähellä sodan etulinjaa Donetskin alueella keskiviikkona 8. helmikuuta.

Ukrainan armeijan neuvostovalmisteinen raketinheitin BM-21 Marinkan kaupungin lähistöllä tiistaina 7. helmikuuta.

Ukrainalaiset sotilaat kantoivat tulitaistelussa menehtynyttä ruumista autoon lähellä taisteluiden etulinjaa Donetskin alueella keskiviikkona 8. helmikuuta.

Ihmiset pakenivat ilmaiskuja metroasemalle Kiovassa perjantaina 10. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut