Unesco lupaa apua maanjäristyksestä kärsineisiin maailmanperintökohteisiin

Kaikkia mahdollisia vahinkoja ei ole vielä saatu kartoitettua, mutta Unescon mukaan tuhoja voi olla useissa maailmanperintökohteissa.

Eloonjääneitä etsittiin tuhoutuneiden rakennusten raunioista Aleppon kaupungissa Syyriassa. Unesco on huolissaan Aleppon vanhastakaupungista, joka on ollut vuodesta 2013 vaarantuneiden kohteiden listalla Syyrian sodan vuoksi.

7.2. 14:34

Istanbul

YK:n kulttuurijärjestö Unesco on ilmoittanut olevansa valmis tarjoamaan apua Turkin ja Syyrian maailmanperintökohteisiin, jotka ovat kärsineet maanjäristyksestä.

Syyrian Aleppon vanhakaupunki ja Turkin Diyarbakirin linnoitus ovat vahingoittuneet, minkä lisäksi Unesco arvioi järistyksen vaikuttaneen muutamassa muussakin maailmanperintökohteessa.

Unesco sanoo tarjoavansa apua mandaattinsa puitteissa. Järjestö kertoo jo tehneensä kumppaneidensa kanssa alustavan kartoituksen maanjäristyksen aiheuttamista vahingoista.

Erityisen huolissaan Unesco on Aleppon vanhastakaupungista, joka on ollut vuodesta 2013 vaarantuneiden kohteiden listalla Syyrian sodan vuoksi. Alustavassa kartoituksessa havaittiin vahinkoja vanhankaupungin linnoituksessa.

Ennen sotaa Aleppo oli Syyrian kaupallinen keskus, ja sitä pidettiin yhtenä maailman pisimpään yhtäjaksoisesti asutettuna olleista kaupungeista. Sota on kuitenkin vahingoittanut kaupunkia merkittävästi.

Turkissa sortunut rakennuksia

Turkissa Unesco on murheissaan Diyarbakirin linnoituksen ja Hevselin puiston maailmanperintökohteessa tapahtuneista rakennusten romahduksista.

Hankalien sääolojen ja alueiden syrjäisen sijainnin vuoksi kaikkia vahinkoja ei ole vielä saatu kartoitettua.

Unsecon mukaan neoliittinen keskus Göbekli Tepe on saattanut vahingoittua. Lisäksi järjestö on huolissaan Arslantepen muinaisesta kaupungista sekä Nemrut-vuoresta, joka tunnetaan erityisesti korkealla sijaitsevista patsaista.

Unesco lähettää paikalle asiantuntijoitaan selvittämään vahinkoja sekä turvaamaan ja vakauttamaan kohteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut