Turkkia ja Syyriaa runnelleen maanjäristyksen uhrimäärä kasvaa edelleen, jo yli 1 500 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa

Turkissa on maan presidentin mukaan yli 900 ihmistä saanut surmansa järistyksessä, naapurimaa Syyriassa kuolleiden määrä on noussut lähes 600:aan.

6.2. 6:09 | Päivitetty 6.2. 15:59

Turkissa ja Syyriassa mittavaa tuhoa aiheuttaneessa maanjäristyksessä on kuollut yhteensä noin 1 500 ihmistä. Kuolonuhrien määrä on kasvanut tasaisesti maanantain aikana etsintä- ja pelastusoperaatioiden jatkuessa.

Turkissa on maan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan kuollut järistyksen vuoksi ainakin yli 900 ihmistä. Naapurimaassa Syyriassa on saanut tiettävästi surmansa ainakin lähes 600 ihmistä.

Syyrian valtionmedia kertoo terveysministeriön tietojen pohjalta, että hallinnon hallussa olevilla alueilla on kuollut ainakin yli 370 ihmistä. Tämän lisäksi Turkin tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla toimiva pelastusjärjestö kertoo yli 220 ihmisen kuolemasta.

Järistys iski varhain maanantaina lähellä Gaziantepin kaupunkia Turkin Syyrian vastaisella rajalla.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 7,8. Turkin valtion katastrofiviraston (AFAD) mukaan voimakkuus olisi ollut 7,4.

Järistys tuntui jopa Kyproksella ja Egyptissä.

AFAD:n mukaan maanjäristystä seurasi yli 40 jälkijäristystä.

Uhrimäärä todennäköisesti kasvaa vielä etsintä- ja pelastusoperaatioiden jatkuessa.

Pelastusviranomaiset yrittävät etsiä eloonjääneitä romahtaneiden rakennusten raunioista.

Ei tietoa suomalaisista järistysalueella Turkissa

Turkin maanjäristyksessä ei tiedetä olleen mukana suomalaisia, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.

Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.

Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui Turkin pääkaupungissa Ankarassa asti, hän kertoi.

Pahkasalon mukaan jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.

Tuhansia loukkaantunut järistyksessä

Turkin varapresidentti Fuat Oktay kertoi aiemmin yli 2 300 ihmisen loukkaantuneen Turkissa, mutta ainakin kuolonuhrien määrä on sittemmin yli kolminkertaistunut siitä, mitä se oli Oktayn ilmoituksen aikoihin. Oktayn mukaan pelastustoiminta jatkuu useissa suurkaupungeissa.

Sodan runtelemassa Syyriassa on valtionmedian mukaan kuollut ihmisiä maan hallinnon hallussa olevilla alueilla Aleppossa, Latakiassa, Hamassa ja Tartusissa. Lisäksi yli tuhannen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Turkin tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla Syyrian luoteisosissa on puolestaan saanut surmansa ainakin 221 ihmistä ja yli 400 on loukkaantunut, kertoo kapinallisalueilla toimiva White Helmets -pelastusjärjestö Twitterissä.

White Helmetsin mukaan pelastustoimintaa vaikeuttaa se, että sadat ihmiset ovat jääneet raunioiden alle ja pelastustöissä tarvitaan raskasta kalustoa. Kuolonuhrien määrä voi järjestön mukaan edelleen nousta, sillä sadat perheet ovat loukussa.

Loukkaantunut mies ja hänen vierellään kulkeva pelastusviranomainen etsimässä maanjäristyksestä selviytyneitä Jandarissa Syyriassa.

Talvimyrsky vaikeuttaa pelastustoimintaa

Pelastustoimintaa maanjäristyksen jälkimainingeissa on vaikeuttanut lumimyrsky, jonka jäljiltä tärkeät tiet ovat jään ja lumen peitossa. Pelastusviranomaiset ovat yrittäneet talvisateiden keskellä etsiä eloonjääneitä romahtaneiden rakennusten raunioista.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajat Syyrian pohjoisosissa ovat kertoneet asukkaiden juosseen kodeistaan kauhun vallassa.

”Tämä maanjäristys on voimakkain kansallisen maanjäristyskeskuksen perustamisen jälkeen vuonna 1995”, kertoo keskusta johtava Raed Ahmed Syyrian valtion uutistoimisto Sanalle.

Aleppo oli sodan edellä Syyrian kaupallinen keskus, mutta jo ennen maanantaista tragediaa rakennukset kaupungissa ovat usein romahtaneet yli kymmenen vuotta kestäneen sodan rappeuttaman infrastruktuurin vuoksi. Rakennusprojektien turvallisuutta ei ole myöskään juuri valvottu, ja osa on rakennettu laittomasti.

Turkissa on raportoitu kuolleen ainakin 900 ihmistä.

Pelastajat kantavat tyttöä ulos maanjäristyksessä romahtaneesta rakennuksesta Diyarbakirissa Turkissa.

Järistys lähellä kahden miljoonan ihmisen kaupunkia

Maanjäristyksen keskipisteen lähellä Gaziantepin kaupungissa ja esikaupunkialueilla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Gaziantepista länteen sijaitsevan Osmaniyen maakunnan kuvernöörin mukaan maakunnassa olisi tuhoutunut 34 rakennusta.

Vuonna 1999 Turkissa koettiin 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka vuoksi surmansa sai yli 17 000 ihmistä. Esimerkiksi Istanbulissa kuoli tuolloin yli tuhat ihmistä.

Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on ollut mittavasti rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.

Italiassa annettiin järistyksen vuoksi tsunamivaroitus, ja ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannikon läheisyydestä. Varoituksesta on kertonut englanniksi ainakin Washington Post -lehti.

Voimakas maanjäristys tuhosi lukuisia rakennuksia. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,8.

Oikaisu 6.2.2023 kello 12.43: Jutun otsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Turkissa ja Syyriassa on kuollut maanjäristyksissä yli 1 400 ihmistä. Kuolleita on liki 1 400.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut