Ilmahälytykset säestivät EU:n ja Ukrainan kokousta Kiovassa

Ukraina haluaisi edetä nopeasti kohti jäsenyyttä, EU-johtajat kannustivat kevyiden suitsien kanssa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel (vas.), Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen EU:n ja Ukrainan kokouksessa Kiovassa Ukrainassa 3. helmikuuta.

3.2. 18:46

Helsinki

Ukraina haluaisi edetä EU:n jäseneksi kovassa tahdissa, mutta perjantain huippukokouksessa Kiovaa saateltiin jatkamaan matkaansa EU-polulla kevyiden suitsien kanssa.

EU:n ja Ukrainan kokoukseen Kiovaan olivat matkustaneet muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, unionin korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell ja pitkä liuta komissaareja. Kokouksen turvallisuus puhutti Brysselissä ennalta, ja huolta alleviivasivat kokousaamun uutiset ilmahälytyksistä.

Kuumimmaksi aiheeksi kokouksen alla nousi EU-tie, jolla Ukraina eteni viime kesänä ehdokasmaaksi. Nopea siirtyminen tähän vaiheeseen kohautti kesällä unionin porstuassa, koska usein alkumatka on taittunut hitaammin ja esimerkiksi korruptio on Ukrainassa aito ongelma.

Unionissa Ukrainan EU-polkua joudutaan siis tarkastelemaan poliittisessa ristipaineessa.

”Otatte tärkeitä askeleita täyttääksenne vaatimukset. Ja meidän ei tule unohtaa, että teette sen taistellessanne hyökkääjää vastaan”, von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Michel ja von der Leyen kertoivat vaikuttuneisuudestaan Ukrainan toimista, mutta muistuttivat myös konkreettiseen etenemiseen vaadittavasta prosessista.

Se tarkoittaa EU-komission kirjallista arviota ehtojen täyttämisestä. Sellainen on tarjolla seuraavan kerran ensi syksynä, joten vakava keskustelu Ukrainan nykyvaiheesta voi ajoittua ensi talveen.

Zelenskyi: Asetoimituksia kiihdytettävä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi perjantaina, että EU:n on kiihdytettävä asetoimituksiaan Ukrainaan.

Zelenskyi sanoi, että hänen sotaväkensä pystyy pitämään jalansijaa itäisellä Donbasin alueella ja valloittamaan alueen takaisin, jos asetoimitukset nopeutuvat. Zelenskyin mukaan pitkän kantaman aseiden kanssa kyse ei olisi enää vain Bahmutista, vaan Ukraina alkaisi vallata takaisin Donbasia, joka on ollut miehitettynä vuodesta 2014.

Zelenskyi myös totesi Ukrainan pitävän Bahmutia linnoituksenaan ja totesi maan taistelevan siitä niin kauan kuin voi.

Julkilausumassa kiiteltiin edistymistä

Kokouksen lopputuloksena oli julkilausuma, jossa vakuuteltiin sitoutumista yhteisiin arvoihin. Samalla paperissa vahvistettiin EU:n sitoutuminen Ukrainan suvereniteettiin ja molempien osapuolten sitoutuminen sen jäsenyystavoitteisiin.

Lausumassa kiiteltiin Ukrainan edistymistä korruption vastaisten instituutioiden riippumattoman ja tehokkaan toiminnan varmistamisessa.

Julkilausumassa myös todettiin jälleen halu vapaakauppa-alueeseen talous- ja kauppasuhteiden edistämiseksi sekä Ukrainan yhdistämiseksi sisämarkkinoihin.

EU myös harkitsee Ukrainan pyyntöä jatkaa löyhempiä kauppaehtoja Ukrainasta EU:hun tuleville tuotteille määräaikaa pidempään. EU suostui ehtojen höllentämiseen viime kesänä.

Niin ikään kokouksessa vahvistettiin tuki Ukrainan tavoitteille sodassa.

”Vaadimme Venäjää välittömästi, täydellisesti ja ehdoitta vetämään kaikki asevoimansa koko Ukrainan alueelta sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä”, julkilausumassa todettiin.

Von der Leyen lupasi myös uusia teknologiaan liittyviä pakotteita ennen Venäjän laajentaman hyökkäyksen vuosipäivää eli helmikuun 24. päivään mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut