Perun presidentti pyysi jälleen kongressia aikaistamaan vaaleja

Kongressi hylkäsi presidentin edellisen pyynnön lauantaina.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Perussa jo viikkoja. Presidentti Dina Boluarte puhui ulkomaiselle lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa 24. tammikuuta maan pääkaupungissa Limassa.

30.1. 6:56 | Päivitetty 30.1. 7:22

Etelä-Amerikassa Perun presidentti Dina Boluarte on toistamiseen pyytänyt maan kongressia aikaistamaan presidentinvaalit kuluvalle vuodelle. Kongressi hylkäsi pyynnön kertaalleen lauantaina.

Kongressin lauantaisessa äänestyksessä 65 edustajaa äänesti vaalien aikaistamista vastaan, 45 puolesta ja kaksi tyhjää. Boluarten uudesta pyynnöstä on tarkoitus keskustella kongressissa maanantaina.

Boluarte varoitti, että ellei pyyntöä toteuteta, hän pyrkii viemään läpi perustuslakiuudistuksen, jonka avulla vaalit toteutuisivat.

Presidentti uudisti pyyntönsä, koska haluaa saada viikkoja jatkuneet mielenosoitukset päättymään. Mielenosoituksissa vaaditaan Boluarten välitöntä eroa ja uusintavaaleja.

Mielenosoitukset alkoivat viime vuoden joulukuun alkupuolella, kun edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin. Castillo yritti tuolloin hajottaa kongressin ja ryhtyä johtamaan maata suoraan asetusten kautta. Castillo pidätettiin ja hän on nyt tutkintavankeudessa epäiltynä vallankumousyrityksestä. Boluarte nousi Castillon syrjäyttämisen jälkeen presidentiksi varapresidentin paikalta.

Seitsemän viikkoa jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut Perun oikeusasiamiehen toimiston mukaan ainakin 48 ihmistä, joista yksi on poliisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut