Israel jatkaa kovia rangaistus­toimia: tuhoaa palestiinalaisten hyökkääjien perheiden kodit

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö pitää toimia oikeusvaltioperiaatteen vastaisina.

Israelilaisia sotilaita liikkui väitetysti yhden viime viikolla hyökkäyksen tehneen kodin ulkopuolella sunnuntaina 29. tammikuuta.

30.1. 6:42

Israel alkoi sunnuntaina toteuttaa rangaistustoimia, joita se sanoo kohdistavansa hyökkäyksiä tehneiden palestiinalaisten perheisiin.

Pääministeri Benjamin Netanjahun kabinetti kertoi, että perjantaina seitsemän ihmistä ampuneen 21-vuotiaan miehen koti Itä-Jerusalemissa sinetöidään välittömästi ennen sen tuhoamista. Poliisi ampui miehen perjantaina välikohtauksen jälkeen. Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja näki palestiinalaisten kantavan ulos tavaroitaan asunnosta sen jälkeen, kun Israelin asevoimat sulkivat miehen kotitalon ovet.

Ampujan äiti on yksi viidestä ihmisestä, jotka olivat vielä sunnuntaina poliisin hallussa, poliisi sanoi. Yhteensä 42 epäiltyä kiinniotettiin perjantaina siirtokunnassa tapahtuneen ampumisen jälkeen. Israelin hallitus ilmoitti sunnuntaina, että myös lauantaina ampumisessa kahta ihmistä haavoittaneen 13-vuotiaan palestiinalaispojan koti sinetöidään. Hän haavoittui kiinniottotilanteessa ja on pidätettynä.

Vaikka Israelilla on tapana tuhota niiden palestiinalaisten kodit, jotka ovat tappaneet israelilaisia, toimenpide vaatii etukäteisilmoituksen perheille, joiden on mahdollista valittaa toimenpiteestä.

Keskustelee lakiehdotuksesta

Israelilaisen ihmisoikeusjärjestö Ha Mokedin lakiasiantuntija Dani Shenharin mukaan ampujan kodin välitön sinetöiminen osoittaa hallituksen halua kostaa tekijöiden perheille. ”Toimenpide toteutettiin täysin oikeusvaltio­periaatteen vastaisesti.”

Sunnuntaina valmistellut talojen tuhoamiset ovat seurausta siitä, että Israelin turvallisuus­kabinetti ilmoitti myöhään lauantaina uusista toimista, joilla se aikoo vähentää ”terrorismia tukevien terroristien perheiden” oikeuksia. Turvallisuus­kabinetti sanoi lausunnossaan vievänsä heiltä oikeuden sosiaaliturvaan.

Kabinetti ilmoitti lisäksi, että ministerineuvosto keskustelee sunnuntaina lakiehdotuksesta, joilla ”terroristiperheiltä” vietäisiin Israelin henkilökortit. Tämä koskisi todennäköisesti palestiinalaisia, joilla on Israelin kansalaisuus sekä palestiinalaisia, jotka asuvat Israelin miehittämässä Itä-Jerusalemissa.

Israel on myös sanonut harkitsevansa aseenkantoluvan hankkimisen helpottamista.

Viikonlopun ampumisia edelsivät tapahtumat, joissa Israelin asevoimat tappoivat aiemmin viikolla Länsirannalla kymmenen palestiinalaista. Kaikkiaan konfliktissa on kuollut tänä vuonna 34 palestiinalaista aikuista ja lasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut