Koraanin polttanut poliitikko: idea ei ollut oma – sunnimuslimien instituutio vaatii boikotoimaan Ruotsia ja Hollantia

Kanavan juontaja vahvistaa ruotsalaismedialle maksaneensa mielenosoitusta varten tarvitun lupamaksun poliisille.

Lauantaina Tukholmassa tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. Nyt Paludan väittää, ettei idea ollut hänen omansa.

25.1. 12:53 | Päivitetty 25.1. 14:13

STT

Lauantaina Tukholmassa islamia vastustava tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella. Poliitikko kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheterille, ettei Koraanin polttaminen Turkin suurlähetystön lähellä ollut hänen oma ideansa, vaan häntä pyydettiin matkustamaan Ruotsiin mielenilmausta varten.

Paludanin mukaan idea tuli Youtubessa toimivan Riks-kanavan juontajalta Chang Frickilta ja erään äärioikeistolaisen sivuston toimittajalta, jota Paludan ei nimennyt.

Paludanin mukaan hän sai myös Frickiltä apua maksussa, joka vaadittiin lupahakemuksen käsittelyyn poliisissa. Frick vahvisti Dagens Nyheterille maksaneensa kyseisen maksun. Hänen mukaansa syynä oli se, että pankkisiirto Tanskasta Ruotsiin olisi kestänyt.

Frick sanoo kuitenkin Expressenille saaneensa tietää vasta maksun maksettuaan, että Paludan aikoisi polttaa Koraanin. Frickin mukaan hän yritti ”vihjata”, että Paludan voisi Koraanin polttamisen sijaan tehdä jotain muuta.

Frickin mukaan Paludan kertoi hänelle tarvitsevansa Koraanin. Tähän Frick taas totesi, että ei tiedä, mistä Koraanin voisi saada, mutta voisi kyllä järjestää Turkin lipun.

”En henkilökohtaisesti rohkaisisi ketään polttamaan uskonnollisia kirjoituksia tai tekisi sitä itse”, Frick sanoi Expressenille.

Hänen mukaansa hän halusi antaa tukensa ”Turkkia vastaan, ei muslimeiden ärsyttämiseksi”.

”Tällainen tapahtuma herättää kysymyksiä”

Dagens Nyheter kuvailee Riksiä ruotsidemokraattien ”viestintäkanavaksi”. Myös Expressenin mukaan kyseessä on ruotsidemokraattien kanava. Riks itse kuvaa itseään Youtube-sivuillaan ”konservatiiviseksi uutismediaksi”.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun professori Kjell Engelbrekt sanoo Dagens Nyheterille, että Chang Frickin yhteys tapahtumiin on tässä valossa merkittävä tieto. Hänen mukaansa koko ”ketju muistuttaa informaatio-operaatiota”.

”Tämä on ehdottomasti huomionarvoista, ja ruotsidemokraateilta on kysyttävä kysymyksiä. Jos puolueena tuet Nato-jäsenyyttä, tällainen tapahtuma herättää kysymyksiä.”

Myös Tukholman yliopiston valtiotieteen professori Göran Sundström totesi lehdelle, että ruotsidemokraattien tulee irtisanoutua tapahtumista.

”Tässä on kyse henkilöstä, joka tuki toimintaa, joka vaikeuttaa hallituksen työtä. Tämä henkilö työskentelee puolueen kanavalla, joten yhteys on ilmeinen”, hän sanoi.

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Oskar Cavalli-Björkman kiisti DN:lle, että puolueella olisi mitään tekemistä asian kanssa.

”Kysymykset asiasta tulee esittää niille, joita asia koskee.”

Hän kuitenkin totesi, että sananvapauden laajemmassa mittakaavassa puolueen lähestymistapa on ”kristallinkirkas”.

”Sananvapaus on asia, jossa emme tee kompromisseja.”

Instituutio vaatii boikotoimaan Ruotsia ja Hollantia

Egyptiläinen al-Azharin yliopisto vaatii muslimien maailmanlaajuista boikottia ruotsalaisia ja hollantilaisia tuotteita vastaan, kertoo uutistoimisto AP.

Al-Azhar on sunnimuslimien oppineisuuden keskus. Vaatimus tehtiin sen jälkeen, kun äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön liepeillä Tukholmassa viikonloppuna.

Sunnuntaina puolestaan äärioikeistolaisen Pegida-liikkeen Hollannin johtaja Edwin Wagensveld repi Koraanin sivuja lähellä Hollannin parlamenttia.

Muun muassa Pakistanissa ja Turkissa on protestoitu Paludanin tempausta vastaan. Turkki myös ilmoitti, että Ruotsin on turha odotella tukea Nato-jäsenyydelleen teon jälkeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut