Chris Hipkins on nyt Uuden-Seelannin pääministeri – Ardern väistyi sivuun

Tehtävästä viime viikolla yllättäen eronnut Jacinda Ardern aikoo jatkaa maan parlamentissa.

Jacinda Ardern ja Chris Hipkins astelivat rinnakkain Uuden-Seelannin parlamenttitalolla Wellingtonissa 22. tammikuuta.

25.1. 6:19

Uudessa-Seelannissa Chris Hipkins on nyt virallisesti maan pääministeri. Hipkins otti tehtävän hoitaakseen Jacinda Ardernilta, joka ilmoitti viime viikolla yllättäen jättävänsä paikan.

44-vuotias Hipkins vannoi virkavalansa pääkaupunki Wellingtonissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa hän sanoi pääministerin pestin olevan hänen elämänsä suurin etuoikeus ja vastuu. Lisäksi hän kertoi olevansa energinen ja innostunut.

Ardern perusteli eroaan sanomalla, ettei hänellä ole tehtävään riittävästi ”polttoainetta tankissa” eli energiaa. Ardern jatkaa parlamentissa, mutta hän on kertonut aikovansa jäädä sivuun vilkkaimmasta päivittäis­politiikasta.

Ardernin kaudella Uutta-Seelantia koettelivat luonnonkatastrofit, maan historian tuhoisin terrori-isku ja koronaviruspandemia. Hänen keskusta­vasemmistolaisen hallituksensa suosio on kärsinyt kahden viime vuoden aikana kohoavan inflaation, taantuman uhan ja konservatiivisen opposition voimistumisen vuoksi.

Hipkins vastasi aiemmin maan koronatoimista. Nyt hänen taakkanaan on saada hallituksen suosio nousuun lokakuussa häämöttävien vaalien alla. Hän on aiemmin sanonut hallituksensa keskittyvän koronaviruspandemiasta seuranneeseen talouskriisiin.

Hipkins on myös tuominnut Arderniin kohdistuneen kiusaamisen sosiaalisessa mediassa. Ardern kuitenkin painotti aiemmin tällä viikolla, että hän jättää tehtävän kiitollisena siitä, että on saanut olla niin hienossa tehtävässä useita vuosia.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut